Hlavní obsah

Zrušili byste povinnou českou STK? – Týden v Garáži

Foto: Shutterstock / Minerva Studio

Bude si muset model na obrázku hledat novou práci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné technické kontroly osobních vozidel již nejsou strašákem jen většiny majitelů levnějších vozů tzv. „na dojetí“, ale i držitelů a provozovatelů relativně moderních aut se složitými emisními systémy. Mají ale u soukromých vozů odůvodnitelný smysl, nebo jsou jen administrativně složitou zbytečností? Začíná se zdát, že se názory na tuto problematiku liší.

Článek

V uplynulém pracovním týdnu totiž obletěla svět zajímavá zpráva – v Rusku byl hned v prvním čtení schválen revoluční zákon, rušící povinnost absolvovat pravidelné technické kontroly všem motorovým vozidlům do hmotnosti 3,5 tuny, které jsou v osobním vlastnictví a nejsou využívány ke komerčním účelům. Hlavním impulzem pro novelu zákona je skutečnost, že technické závady jsou údajně příčinou pouze minimálního počtu nehod na ruských silnicích.

V kategorii vozidel do 3,5 tuny tak musí pravidelné státní technické prohlídky absolvovat pouze majitelé a provozovatelé vozidel sloužících ke komerčním účelům – například pro přepravu cestujících či k výkonu podnikání a služebních cest. Technickým kontrolám se pak Rusové nevyhnou ani při registraci vozidel, změně vlastníka, změně konstrukce, po výměně pohonné jednotky nebo tam mohou jezdit i dobrovolně.

Zajímalo nás, jestli by taková novela zákona měla šanci i v Česku, a v naší anketě jsme se zeptali na názor čtenářů. A výsledky vlastně nejsou překvapující – naprostá většina hlasujících by se s radostí vydala cestou ruského modelu. Jenže, nejezdily by poté na našich silnicích opravdové vraky? Pravdou totiž je, že povinná návštěvě STK je pro některé tuzemské majitele jedinou „motivací“ pro udělání odkládaných servisních zásahů. Jestli jste ještě nehlasovali, můžete se zapojit zde.

Byli byste pro zrušení povinné STK také v Česku?
Ano, pro všechny vozy
1,9 %
Ano, ale šel/šla bych cestou ruského modelu
68,3 %
Ne, ale prodloužil/a bych platnosti prohlídek
14,5 %
Ne, nic nerušte, proboha!
15,3 %
Celkem hlasovalo 29540 čtenářů.

A co dalšího zajímavého přinesl uplynulý týden? V našem blogu jsme vám představili náš pohled na řidiče seniory a zjišťovali jsme, jestli se shoduje s tím vaším a v dalším pokračování našeho miniseriálu o olejích jsme vám dali několik rad a tipů, jak poznat kdy je nejvyšší čas vyměnit olej.

Foto: Lukáš Volšický

Nissan Skyline GT-R V-Spec je japonskou ikonou, se kterou se na českých silnicích setkáte jen vzácně

S přicházející zimou se blíží i další ročník legendárního Dakaru, v němž opět odstartuje populární posádka nadšenců se závodní Škodou 130 LR, jež pro nadcházející závod prošla rozsáhlými vylepšeními, italské Ferrari nadělilo svým nejlepším zákazníkům nový unikátní klenot vzdávající hold závodním legendám a Ford s blížícím se koncem týdne představil očekávanou novou generaci pick-upu Ford Ranger.

Z nejnovějších redakčních testů pak doporučujeme čtení o nejnovější Škodě Octavia RS s turbodieselem, ikonickém Nissanu Skyline GT-R V-Spec R34, prvních jízdních dojmech s novým BMW M440i xDrive Gran Coupé nebo nezapomenutelném náklaďáku Praga V3S, který ve spoustě starších čtenářů probouzí příjemnou nostalgii a vzpomínky. A takový byl poslední listopadový týden v Garáži.

Reklama

Související témata:
Načítám