Hlavní obsah

Ženské světové auto roku zná šestici finalistů. Zhodnoťte, jak dobrý mají dámy vkus

Foto: Women's World Car of the Year

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle tradiční ankety Světové auto roku (COTY) existuje ještě Ženské světové auto roku (WWCOTY). My už známe 6 vítězů jednotlivých kategorií, a tedy i konečných finalistů celkového pořadí. Vítěze se dozvíme jak jinak než 8. března, tedy na Mezinárodní den žen.

Článek

Anketa pořádaná od roku 2009 postupně získává na oblibě a mediální pozornosti. Její zakladatelkou je novozélandská automobilová novinářka Sandy Myhre a porotu tvoří 63 žen z celkem 45 zemí světa. Jde tak o jediné uskupení udělující automobilová ocenění skládající se výhradně z ženské poroty.

Podobně jako tradiční anketa COTY se i porota Ženského světového auta roku rozhoduje na základě bezpečnosti, jízdních vlastností, komfortu, technologií, designu, užitné hodnoty či ohleduplnosti k životnímu prostředí. Každý z těchto parametrů má však v ženských očích trochu jinou váhu, a tak je zajímavé pozorovat odlišnosti od klasického klání.

Zde je šestice finalistů ankety Ženské světové auto roku:

1. Kia Niro (městské vozy)

Niro na první pohled zaujme hlavně vzhledem, zapůsobit však umí i z hlediska techniky – dává na výběr hned ze tří možností elektrifikace (dva druhy hybridu, jeden elektromobil). Niro bylo oblíbené už ve své předchozí generaci, a tak se mechanicky od předchůdce příliš neliší – zásadní posun však prodělalo z hlediska designu a kvality.

2. Jeep Avenger (rodinná SUV)

Po poměrně překvapivém (a zcela suverénním) vítězství v anketě Evropské auto roku se Jeep Avenger stává příslovečným černým koněm ženské ankety. Nabídka značky Jeep se skládá prakticky jen z vozů SUV, a tak se jí v současnosti daří. Navzdory účelu svých sourozenců je první kompletně elektrický model značky určen primárně k využití na silnici.

3. Citroën C5 X (velké vozy)

Typ C5 X od francouzského Citroënu je lidově řečeno tak trochu všehochuť. Kombinuje totiž jak prvky kombi, tak SUV i klasického hatchbacku – právě v tom však tkví jeho síla, a to i z hlediska designu. Jako správný Citroën navíc nabízí štědrou porci pohodlí. Z pohonných jednotek nabízí jak úsporné benzinové motory, tak i technologicky nabitý plug-in hybrid.

4. Nissan X-Trail (velká SUV)

Nový X-Trail těží hlavně ze svých rozměrů – díky spoustě místa až pro 7člennou posádku se tak jeví jako skvělý kandidát na roli rodinného dostavníku. Nový X-Trail se na silnici cítí jako doma, nezalekne se však ani terénu. Pod kapotou nabídne kromě spalovacího motoru také pozoruhodný hybridní pohon, který využívá benzinový agregát čistě k výrobě elektřiny.

5. Audi RS3 (výkonné vozy)

Loňským finalistou této kategorie bylo Audi RS e-tron GT, letos si ženy za nejlepší výkonný vůz zvolily opět Audi, tentokrát typ RS3. Kde muží velebí především jeho foukaný pětiválec, tam ženy oceňují také poutavý design, kvalitu a pocit bezpečí pramenící z osvědčeného pohonu všech kol „quattro“. Jak muži, tak ženy se však shodnou na tom, že tohle auto má zkrátka něco do sebe.

6. Ford Ranger (terénní 4×4)

Ve Fordu Ranger sice na silnici spatříme ženu jen velmi zřídka (ale stává se to), tohle auto však má svůj nezaměnitelný charakter a je dobře, že si toho je vědoma i porota složená čistě z něžného pohlaví. Vysoký posez a robustní konstrukce navíc dávají pocit bezpečí, který tu představuje vysokou prioritu. Díky moderním technologiím už však Ranger dávno není tím neohrabaným pick-upem jako kdysi.

Porota prohlašuje, že každý z finalistů, který prošel přísnými jízdními testy, si ve své kategorii vedl výborně a poskytoval skvělou kombinaci výkonu, kvality a ohleduplnosti vůči životnímu prostředí. Vítěz však může být jen jeden – a toho se dozvíme už 8. března. Příhodnější datum než na Mezinárodní den žen už snad v tomto případě ani být nemůže.

Reklama

Načítám