Hlavní obsah

Výhled na miliony hvězd: V konceptu obytného vozu Atrium se snoubí dobrodružství a romantika

Foto: Texino

Prostupnost terénem, útulný interiér a moře dobrodružství. To je všechno krásná představa, ale co takhle romantický výhled na malebnou krajinu? Zdá se, že lidé od firmy Texino tomu právě přišli na kloub!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních pěti let prožily obytné vozy ohromný boom, a tak jich je v dnešní době hned několik druhů – terénní, lifestylové, luxusní, sportovní, a některým z nich by se dalo dokonce říkat pojízdné domy. Jen málo z nich však kromě dobrodružství nabízí také skvělý výhled – třeba po ránu během snídaně nebo při večerním posezení při svíčkách.

Článek

To však hodlá napravit firma Texino! Společnost se sídlem v Los Angeles v americké Kalifornii vybavila svůj obytný vůz něčím, co nenabízí úplně každá firma vyrábějící obytné vozy, a mohlo by tak potenciálně jít o pomyslnou díru na trhu. Zadní část jejich chystaného a příznačně pojmenovaného vozu Atrium je totiž prakticky celá prosklená.

Foto: Texino

Obytný vůz Atrium od firmy Texino z kalifornského Los Angeles nabízí usínání při pohledu na hvězdami posetou oblohu a probouzení s pohledem na úchvatný výhled na okolní krajinu

Jasně, zarytí dobrodruzi, průzkumníci nebo adrenalinoví sportovci se z toho asi lidově řečeno neposadí na zadek – ovšem představa, že si ráno po probuzení vychutnáváte kávu s výhledem na zasněžené vrcholky Aspenu (nebo Krkonoš) v teple a pohodlí domova – tedy vlastně obytňáku – nezní vůbec špatně. Něžné pohlaví pak potenciálně ocení představu večerní, světelným smogem nerušené oblohy s dobrým vínem a svíčkami.

Fotografie „hotového“ vozu Atrium jsou sice pouze designérské náčrty, lidé z firmy Texino už však finišují stavbu prvního plně funkčního modelu. Atrium složené z pravidelných geometrických tvarů bude patrně největším oříškem při výrobě, náhradní kola pod jeho spodní hranou však napovídají, že v Texinu mysleli také na praktičnost.

Za prosklenou plochou se potom ukrývá příjemné posezení, které je možné v případě potřeby proměnit ve velmi atraktivní „ložnici“ s výhledem na hvězdnou oblohu. Za hlavními postelemi pak vidíme na kuchyňskou linku a naproti ní jsou úložné prostory – ať už na oblečení, případně libovolné sportovní a kempingové vybavení. Nad těmito úložnými prostory se nacházejí střešní okna, která prostoru pomáhají dodat patřičnou vzdušnost.

Foto: Texino

Obytný vůz Atrium nabízí jako jeden z mála nesmírně vzdušný interiér spojený s praktičností, skvěle řešeným prostorem a plně dostačující prostupností terénem. Vůz je postaven na základu osvědčeného Mercedesu Sprinter

Z praktického vybavení nelze opomenout kuchyňku s pracovní deskou a plotnou na vaření, dřezem a kompaktní ledničkou ukrytou ve spodní části kuchyňské linky – k vychlazení vašeho oblíbeného nápoje, pochopitelně.

Hned za kuchyňkou se potom nachází malá koupelna, která chytře rozděluje prostor mezi obytnou částí a kabinou řidiče. Při pohledu od „hlavního okna“ směrem ke kabině pak vidíme ještě přístup k dalšímu prostoru nad kabinou – ten lze využít buďto jako úložný prostor, nebo jako náhradní spaní pro ratolesti.

Průběh stavby obytného vozu Atrium a práci celého týmu včetně čtyřnohého poradce si můžete prohlédnout v následující galerii:

Bystrý čtenář si jistě všiml, že obytný vůz Atrium jezdí na základech Mercedesu Sprinter, takže tu nebude nouze o robustní a spolehlivou konstrukci, případně možnost příplatku za pohon všech kol.

Kabina obytné části působí dost nadčasově, na bocích pak vidíme na každé straně tři kruhová okna pro další přístup přirozeného světla. Pod konstrukcí obytné části pak vidíme úložné prostory pro nářadí, případně sportovní nebo kempingové vybavení.

Až půjde začátkem léta na trh, bude mít obytný vůz od firmy Texino v dnešní nesmlouvavé konkurenci rozhodně co nabídnout – na trhu totiž není příliš mnoho obytných vozů, které by nabízely tuto kombinaci praktičnosti, vzdušného prostoru a skvělého výhledu.

Díky tomu je Atrium příjemným zpestřením na trhu obytných vozů a karavanů, který je dnes napěchovaný k prasknutí. Právě to je jeden z důvodů, proč je v tomto segmentu originalita čím dál důležitější – a lidé od firmy Texino o ni evidentně nemají nouzi. Ceny výrobce uvede při uvedení produktu na trh.

Reklama

Související témata:
Romantika
Načítám