Hlavní obsah

Volvo slibuje konec přehřátí dětí a zvířat zavřených v autě. Do vozů nainstaluje radar

Foto: Shutterstock / Anna Kraynova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představování nové vlajkové lodi Volva pokračuje – po pokrokových prvcích aktivní a pasivní bezpečnosti vozu odhaluje automobilka další bezpečnostní prvek, který může zachraňovat životy dětí a domácích mazlíčků zapomenutých v autě.

Článek

Možná se teď chytáte za hlavu, jak může někdo zapomenout své dítě v autě. Věřte nebo ne, ale skutečně se to některým rodičům přihodilo. Což zvláště v horkém počasí představuje vážné zdravotní riziko – interiér automobilu se na letním slunci rychle vyhřeje na teploty přesahující 70° C (dokonce i při venkovních 16° C může teplota v kabině do hodiny přesáhnout 40° C!), což jsou podmínky přímo ohrožující život dětí nebo domácích mazlíčků. Konkrétně takto od roku 1998 přišlo jen v USA o život více než 900 dětí…

Tuto tragickou statistiku se však inženýři z Volva pokusí zvrátit – švédští odborníci na automobilovou bezpečnost nám již představili své novinky zvyšující aktivní i pasivní bezpečnost nové generace modelů (poprvé je nainstalují do velkého elektrického SUV označeného zatím EX90), nyní přichází na řadu skutečně revoluční prvek chránící bezpečnost dětí a domácích mazlíčků ponechaných v zamčeném autě.

Foto: Shutterstock / prakit suppakun

K ohrožení života stačí deset minut. A pootevřené okno to nezachrání…

Tato problematika vlastně není nijak nová, řada automobilek už přistoupila k opatřením na zmírnění tohoto nebezpečí – zatím však pouze ve formě pasivního audiovizuálního varování řidiče před vystoupením z vozu, aby zkontroloval zadní sedadla. Inženýři švédské automobilky však zašli ještě dál, do interiéru totiž nainstalovali radary, které aktivně skenují vnitřní prostor automobilu (včetně zavazadlového prostoru) a dokážou detekovat nejen pohyb, ale dokonce dýchání (podle jemných pohybů hrudního koše dětí či zvířat).

Foto: Volvo

Inovativní sledování vnitřního prostoru může zachraňovat děti i domácí mazlíčky, může ale také zlepšovat upozornění na nezapnutý pás nebo fungovat jako alarm proti zlodějům

Pokud bude tedy řidič vystupovat z vozu, kde zůstalo dítě nebo domácí mazlíček, vůz se odmítne zamknout a vizuálně řidiče upozorní, aby zkontroloval zadní sedadla či kufr. Pokud se řidič přesto rozhodne vůz opustit, může toto upozornění vypnout a auto zamknout – pak se v interiéru spustí klimatizace udržující příjemné prostředí. A aby se vám kolemjdoucí samozvaní zachránci nechtěli dobývat do vozu, na displeji infotainmentu se zobrazí upozornění, že klimatizace běží, a v kabině tak nikomu nehrozí žádné riziko (podobný režim klimatizace už dnes nabízí Tesla nebo Rivian).

Foto: Rivian

Režim klimatizace pro děti a zvířata ponechaná v autě má více automobilek, ale radarové hlídání vnitřního prostoru je unikátní inovace Volva

Tento bezpečnostní prvek, jenž se stane součástí standardní výbavy EX90 a dalších chystaných modelů Volvo, by měl snížit riziko přehřátí dětí nebo domácích mazlíčků v rozpáleném interiéru uzavřeného auta na minimum. To neznamená, že byste měli své ratolesti nechávat zavřené v autě, zatímco trávíte den v práci. Pokud se vám však náhodou stane, že si jen na pár minut odběhnete do obchodu, kde se to nečekaně protáhne na desítky minut, neměly by už hrozit žádné zdravotní dopady na vaše potomky nebo chlupaté členy rodiny. A to je úžasně uklidňující zpráva!

Co říkáte na novou funkci Volva pro sledování vnitřního prostoru radary?
Super, to by mohlo zachraňovat životy
76,4 %
Dobrý, mohlo by se to hodit
4,5 %
Jen idiot by zapomněl dítě v autě
19,1 %
Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Reklama

Načítám