Hlavní obsah

Volvo S90 je luxusní prémiovka i ve své nejlacinější podobě

Foto: Lukáš Kukla

Velká limuzína S90 je vlajkovou lodí švédské automobilky, ale potvrdí své vrcholné ambice i se základním motorem a pohonem pouze předních kol?

Článek

Pamatujete si ještě časy, kdy auta nemusela šokovat designem, fascinovat moderními technologiemi a ohromovat zbytečnými serepetičkami kolem, ale prostě jen stačilo, aby vás do cíle odvezla v co největším pohodlí, a ještě se u toho příjemně řídila? Ty časy jsou možná nadobro pryč, ale původní esence zůstala – alespoň u některých aut.

Pohodlně se uvelebte v rozměrném křesílku čalouněném kůží Moritz ve světlém provedení, užijte si pohled na dekory z ořechového dřeva a hliníkové detaily, natáhněte si nohy a uchopte jemnou kůží potažený volant, lokty vám přitom spočinou přímo na opěrkách ve dveřích a na středovém tunelu. Dokonalé! Otočte startovacím ovladačem a motor pod kapotou s distingovaným odkašláním naskočí, zařaďte drive a můžete vyrazit na cestu…

Foto: Lukáš Kukla

Kabina S90 je úžasné místo ke trávení času

Kam? A záleží na tom? Prostě najeďte na dálnici a nechte se unášet cestou kamkoliv vás zavede – vždyť cesta je cíl! Po cestě si můžete užívat tiše ševelící motor, hladké řazení, komfortní, ale zcela stabilní podvozek… a hlavně výjimečnou atmosféru klidu a pohody na palubě, která je pro Volvo typická a neopakovatelná. Výsledkem je, že na konci cesty – ať je jakkoliv dlouhá – vystoupíte spokojení, odpočatí a zrelaxovaní.

Tahle cestovatelská nátura je u Volva S90 (i dalších modelů) součástí základní výbavy, a to i když zvolíte zcela základní provedení – tím je totiž benzinový dvoulitr s podporou 48V mild-hybridního ústrojí, který produkuje velmi neskromných (skoro) 200 koní! Díky tomu není verze B4 vůbec líná a má dost síly na to nenuceně přejít z pohodového plutí do svižného úprku, přitom se v kombinovaném provozu spokojí se skromným přídělem 6,5 litru benzinu každých sto kilometrů.

Přesto však u S90 o žádný výdobytek moderní techniky nepřijdete – pořád jde o vlajkovou loď prémiové automobilky. Je tu tedy infotainment (od Googlu) s veškerou myslitelnou mobilní a online konektivitou, hi-endové audio Harman/Kardon, dlouhý zástup jízdních asistentů (konec konců bezpečností je Volvo proslulé) a spousta komfortních prvků, které vám budou zpříjemňovat pobyt na palubě.

Foto: Lukáš Kukla

Volvo jde cestou vytříbené elegance, nikoliv agresivního předvádění se

Ale na rozdíl od konkurence na sebe tyhle vychytávky nestrhávají pozornost. Adaptivní full-LED světlomety neoslňují zbytečnými grafickými tanečky, infotainment sází především na přehlednost a snadné ovládání i za jízdy a ambientní osvětlení dokresluje příjemné prostředí i bez neustálého prolínání milionů možných barev, takže si uvnitř nepřipadáte jako v pojízdné disko kouli.

Volvo S90 prostě nehraje na laciné pozlátko a netouží se před všemi předvádět. Postavili ho proto, aby vás pohodlně a bezpečně dovezlo kamkoliv si budete přát (i když je to třeba milion kilometrů daleko). A v téhle disciplíně naprosto exceluje. Tak se jen pohodlně usaďte za volantem a užijte si ten zážitek z komfortního cestování první třídou…

Ceník Volva S90 začíná na částce 1 494 900 Kč (B4 FWD), v nabídce jsou však i silnější benzinové varianty v podobě 250koňové B5 FWD (1 564 900 Kč) a 300koňové B6 AWD (1 824 900 Kč), pro fanoušky nafty je tu 235koňový diesel B5 AWD (1 654 900 Kč) – všechny motorizace jsou vyzbrojené 48V MHEV ústrojím. Pokud požadujete větší míru elektrifikace, sáhněte po plug-in hybridu T8 AWD Recharge s kombinovaným výkonem 455 koní a základní cenovkou 1 944 900 Kč. Devadesátkový model můžete pořídit i jako kombi V90 s ještě širší nabídkou motorizací (tři benziny, tři diesely a dva PHEV).

Technické údaje
Motorřadový čtyřválec, turbo, uložený vpředu napříč + 48V MHEV
Zdvihový objem1 969 cm3
Výkon145 kW (197 k) při 4 800–5 400 ot./min. + 14 k elektromotoru
Točivý moment300 Nm při 1 500–4 200 ot./min. + 40 Nm elektromotoru
Převodovkaautomatická, 8 stupňů
Pohonpředních kol
Pohotovostní hmotnost1 723 kg
Akcelerace 0–100 km/h7,9 s
Maximální rychlost180 km/h
Spotřeba (kombinace)6,9 l/100 km
Objem palivové nádrže60 l
Kola a pneumatiky245/45 R18
Rozměry (délka/šířka/výška)4 969/1 890/1 437 mm
Rozvor2 941 mm
Objem zavazadlového prostoru461 l

Reklama

Související témata:
Načítám