Hlavní obsah

K tragédii stačí 10 minut! Jak zabránit smrti z přehřátí na zadních sedadlech a jak na první pomoc

Foto: Shutterstock / Anna Kraynova

Léto je tady a znovu udeřilo plnou silou tropických veder. Auto s výkonnou klimatizací sice může být skvělým útočištěm před venkovním parnem, ale po zaparkování a zhasnutí motoru se může velmi rychle stát rozpálenou pecí ohrožující životy všech uvnitř. Na co si tedy dát pozor?

Článek

Když se slunce v létě rozzáří na plný výkon a venkovní teploty se přehoupnou přes třicítku, nedělá to dobře nejspíš vůbec nikomu – budovy akumulují teplo, silnice se začnou roztékat a interiéry zaparkovaných aut se změní na výheň.

Z příjemně klimatizované kabiny do horkého pekla za deset minut

Však to sami znáte, když otevřete zaparkované auto a vyvalí se na vás vlna horka, jako byste právě nahlédli za brány samotného pekla. Plechová karoserie totiž ráda teplo přijímá a příliš ho nepropouští ven, statický vzduchu uzavřený uvnitř se tak zahřívá na stále vyšší teplotu. I při venkovních teplotách okolí kolem dvaceti stupňů se auto za pár minut vyhřeje na dvojnásobek, kolem třiceti stupňů teplota uvnitř překročí čtyřicítku po pár minutách, později padesátku a po hodině atakuje šedesátku, a to i u aut zaparkovaných ve stínu, na přímém slunci je vyhřívání interiéru ještě rychlejší.

Foto: Shutterstock / logoboom

Spí a nechcete ho budit? Stačí deset minut a ohrozíte jeho zdraví…

To je tepelný nárůst, který těžko zvládá zdravý dospělý, pro citlivější organismy může být nebezpečný, ba přímo smrtící. Nejvíce ohrožené jsou děti a domácí zvířata, jež řidiči často neváhají „na těch pár minut“ v zavřeném autě. Malé děti jsou citlivější na změny teplot a nemají dokonalou termoregulaci, takže daleko rychleji dochází k dehydrataci, přehřátí organismu a vyčerpání. Vážné poškození zdraví může být otázkou pouhých deseti minut…

To se mně stát nemůže

Když ve zprávách čtete příběhy o dětech zapomenutých na zadních sedadlech, určitě kroutíte hlavou, že něco takového by se vám rozhodně stát nemohlo. Jenže i pouhé „odskočení“ si na benzinku nebo do obchodu na pět minut se může snadno protáhnout na deset, patnáct a klidně i víc (složitý výběr, dlouhá fronta, problémy s placením atd.) a vaši nejmilovanější mohou být v ohrožení života.

Foto: Shutterstock / prakit suppakun

Horko v kabině ohrožuje nejen děti, ale i domácí mazlíčky

A věřte, že částečně stáhnuté okýnko tento problém neřeší – úzká škvíra nezajistí cirkulaci vzduchu, který se uvnitř stává s každou minutou teplejším a nedýchatelnějším. Takže i když jste si říkali, že dítě nebudete budit nebo že ho nebudete pracně odpoutávat a zase připoutávat, když jste přece za chvilku zpátky, měli byste se znovu zamyslet – opravdu chcete své potomky nebo domácí mazlíčky ohrozit na zdraví či životě, jen abyste si ulehčili práci, případně ušetřili pár minut?

Zkontrolovali jste zadní sedačky?

V reakci na tragicky zbytečná úmrtí desítek dětí každý rok po celém světě se některé automobilky rozhodly integrovat do svých moderních aut systém, který vás po vypnutí motoru automaticky upozorní na eventuální přítomnost osob na zadních sedačkách. Jednoduché systémy zobrazí preventivní varovné hlášení na palubní desce (podle toho, zda jste před jízdou nebo při ní otevírali zadní dveře), sofistikovanější přímo detekují osoby vzadu podle zatížení sedačky nebo pohybu a varují intenzivněji i okolí. Přesto je hlavní zodpovědnost vždy jen na rodičích…

Foto: Hyundai

Zkontrolujte zadní sedadla – tak hlavně toto upozornění neignorovat!

Jak na první pomoc

Přehřátí se projevuje tělesnou teplotou kolem 40 °C, slabostí a malátností, bolestí svalů až na úrovni křečí, nevolností nebo zvracením, zrychleným dýcháním a tepem. Při úpalu roste tělesná teplota přes 40 °C a příznaky přehřátí se ještě umocňují, může dojít i k bezvědomí a viditelným svalovým křečím.

V takovém případě dítě okamžitě přeneste do chladnějšího a větraného prostoru, případně chlaďte vlažnou (nikoliv studenou) vodou a dbejte o přísun (vlažných, nikoliv ledových) tekutin. Sledujte stav vědomí, dýchání a tep, v případě jakékoliv poruchy životních funkcí okamžitě volejte tísňovou linku 155.

Základem je však prevence a zodpovědnost – tedy nenechávat děti ani domácí mazlíčky uzavřené v autě, ať už je zaparkované na slunci, nebo ve stínu. Skutečně stačí pouhých pár minut a zaděláte jim na zdravotní problémy. A něco takového byste jim určitě způsobit nechtěli…

Necháváte děti nebo domácí mazlíčky zavřené v autě?
Nikdy, nejsem blázen!
87,1 %
Jedině v nastartovaném s puštěnou klimatizací.
6,4 %
Na pár minut to snesou...
2,8 %
Nemám s tím problém, jen ať si zvykají.
3,7 %
Celkem hlasovalo 466 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám