Hlavní obsah

Válka na Ukrajině poškozuje výrobu aut a nová naděje spalovacích motorů – Týden v Garáži

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritická válečná situace na Ukrajině začíná doléhat i na automobilový průmysl, který začíná trpět nedostatkem komponentů od ukrajinských dodavatelů a musí hledat alternativní náhrady. Většina automobilek navíc začala bojkotovat ruskou ekonomiku a přestává tam dodávat a vyrábět auta, ale Evropané se zároveň potýkají s výrazně dražšími palivy.

Článek

Válka na Ukrajině už komplikuje i fungování automobilového průmyslu – na čerpacích stanicích raketově zdražují paliva a přepisují se historické rekordy, automobilky pomáhají s tvrdými sankcemi vůči Rusku, přestávají tam dodávat nová auta a nepříjemnosti ovlivněné válkou se už řeší i na výrobních linkách. Zatímco cena paliv dnes daleko přesahuje 40 korun za litr, evropským automobilkám chybí komponenty od ukrajinských dodavatelů.

Tuzemská automobilka Škoda Auto už začátkem tohoto týdne uvedla, že je nucena omezit výrobu vlajkové lodi značky, elektromobilu Enyaq iV, kvůli nedostatku komponentů od ukrajinských dodavatelů a usilovně pracuje na hledání dostupných alternativ. Až do odvolání navíc Škoda Auto v reakci na ruskou invazi na Ukrajině zastavila výrobu v ruských továrnách v Kaluze a Nižném Novgorodu.

Pomozme Ukrajině

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Podívejte se, jak můžete pomoci Ukrajině a jaká pomoc vhodná není.

Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří do České republiky prchli před hrůzami války, nasměrujte je na tento manuál pro Ukrajince v ČR. Najdou v něm, kde hledat relevantní informace, které by jim mohly pomoci, jak je to nyní s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

Foto: David Markovič pro BMW

BMW i4 se inženýrům z Mnichova opravdu povedlo, protože si jej po prvním svezení umíme představit jako naše jediné auto

Ale je víkend, takže jestli můžete, odpočiňte si od války na Ukrajině a přečtěte si o nejzajímavějších novinkách uplynulého týdne. Evropská anketa Auto roku zná svého letošního vítěze, novou elektrickou Kiu EV6, která zvládla porazit sesterský Hyundai Ioniq 5 i Škodu Enyaq iV. Pokud ale zastáváte tradičnější techniku, potěší vás, že se Německo ohradilo k zákazu spalovacích motorů v roce 2035. Věří, že existují způsoby, jak zvýšit efektivitu spalovacího motoru a snížit jeho uhlíkovou stopu co možná na minimum.

Nová naděje pro spalovací motory nás inspirovala k oslavě silných benzinových srdcí v relativně normálních autech a připravili jsme pro vás náš výběr „vlků v rouše beránčím“, tedy nenápadných rychlých aut. Jsou zajímavější německé dvanáctiválcové limuzíny, osmiválcová rodinná MPV nebo italský sedan s motorem Ferrari? A když už jsme narazili na klasiku z Itálie, spousta takových bude k vidění na letošních Legendách na pražském výstavišti v Holešovicích. Přijdete se podívat?

Reklama

Načítám