Hlavní obsah

Tisíce policistů se chystají na každoroční kontroly řidičů. Akce Velikonoce začíná už dnes

Foto: Policie ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslava velikonočních svátků je v Česku tradičně alkoholová záležitost. Vídáme se s našimi nejbližšími, posedíme u kávy a domácího dezertu a zasmějeme se starým historkám, ale také si často vykoledujeme místo vajec půl litr piva, skleničku vína či panák tvrdého alkoholu. Právě proto Policie České republiky opět startuje akci „Velikonoce“ – počínaje už dnešním dnem.

Článek

Strážníci si posvítí na… no, vlastně na nás všechny. Zejména však budou věnovat pozornost těm z nás, kteří se nedokážou ubránit přemlouvání strýčka z jihu Moravy se slovy: „Tož, jednu štamprdlu si se mnó dáš, ne?“ Pozor si ale musí dát i ti, kteří se až moc těší na babiččin domácí mazanec či velikonočního beránka.

Foto: Policie České republiky

Příslušníci Policie ČR se zaměří na „klasické“ hříchy spojené s Velikonocemi, tedy porušování maximální povolené rychlosti či užití alkoholu a jiných návykových látek. Mimo to však budou kontrolovat platnost řidičských oprávnění a technickou způsobilost vozidel

Jinými slovy – strážníci se zaměří především na alkohol za volantem a rychlost. V nadcházejících dnech tak vyrazí do ulic po celém Česku doslova tisíce policistů, kteří budou měřit jak rychlost, tak hladinu alkoholu v krvi. A co je důležité – nikoli od Velkého pátku, ale počínaje už čtvrtkem!

Policejní akce „Velikonoce“ se koná každý rok a jako vždy potrvá až do Velikonočního pondělí. „Policisté se primárně zaměří na místa s vysokým dopravním zatížením. Zavítají také do turisticky významných oblastí a rizikových míst, kde řidiči nejvíce porušují pravidla silničního provozu a kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám,“ uvedla pro Deník.cz tisková mluvčí policie Hana Rubášová.

Dopravní policisté pak budou věnovat zvláštní pozornost dodržování nejvyšší povolené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček. Nesmí chybět ani kontrola dokladů předepsaných k řízení potažmo provozu motorových vozidel, kontrolovat se bude technický stav aut i motorek a mimo to se od nynějška více zaměří také na to, zda se šoféři plně věnují řízení.

Velikonoce jsou na českých silnicích poměrně dost rizikovým obdobím – zvýšený výskyt chodců, cyklistů ale i motocyklistů. V tomto období bývá více nehod než v období jiných – a to i prodloužených – víkendů, řada z nich také končí tragicky. Policie potom upozorňuje také na zvýšený výskyt takzvaných „svátečních jezdců“ a apeluje na maximální ohleduplnost nikoliv pouze řidičů, kteří za volant usednout jednou za čas, ale i všech ostatních účastníků silničního provozu.

„Nepřeceňujte své síly a buďte předvídaví,“ připomíná policie a apeluje na zvýšenou opatrnost a zároveň vyzývá ke vzájemné toleranci a ohleduplnosti. Příslušníci PČR také poukazují na fakt, že se stále ještě může projevit ono nevyzpytatelné „aprílové počasí“, které prověří pozornost nás všech a umí nemilosrdně vytrestat ty, kteří ve své opatrnosti poleví.

Foto: Jakub Deml

Nejen rychlost a alkohol v krvi – policisté apelují také na zvýšenou opatrnost a ohleduplnost z důvodu zvýšeného výskytu chodců a samozřejmě také takzvaných „svátečních řidičů“

Požívání alkoholu a jiných návykových látek je pak kapitola sama pro sebe a jde o problém, který je pro velikonoční svátky zcela typický, zejména pak pro samotné Velikonoční pondělí. Loni a předloni bylo období svátků v porovnání s předešlými lety o něco klidnější, neboť koronavirová opatření velikonoční oslavy do určité míry „utlumila“. Policie však letos očekává zvýšený pohyb „oslavenců“ nejen v řadách chodců, ale i cyklistů a bohužel v některých případech i řidičů motorových vozidel.

Co dodat na závěr? Předvídejme, dívejme se daleko před sebe, uberme plyn a buďme ještě více obezřetní, než jsme za běžných okolností. A v případě, že se na návštěvě u strýčka z Moravy neubráníme tomu „menšímu“ přípitku, přenechme řízení partnerovi či partnerce, případně jiné osobě oprávněné k řízení vozidla.

Reklama

Načítám