Hlavní obsah

Sympatický obytňák od VW se nekoná. Podle automobilky o elektrický ID. Buzz California není zájem

Foto: VW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Volkswagen před dvěma lety představil elektrické MPV ID. Buzz, hned ohlásil, že bude následovat prodloužená verze a na ní vznikne obytná California. Byla to hotová věc. Nyní je ale všechno jinak.

Článek

Není žádným tajemstvím, že Volkswagen na první elektrické Californii skutečně pracoval a že její vývoj přinesl řadu inženýrských výzev. Především v oblasti úspory hmotnosti, protože obytné nástavby jsou obecně těžké a v kombinaci s těžkými bateriemi auto zpočátku vážilo více než 3,5 tuny, takže by vyžadovalo řidičák vyšší skupiny. Možná i to přispělo k odložení projektu, ale podle informací britského magazínu Autocar byl důvod ještě jednodušší.

Představitelé automobilky Volkswagen jednoduše nevidí tak velký zájem ze strany zákazníků, aby se výrobci vyplatily investice do vývoje a výroby verze California.

Lars Krause, člen představenstva značky Volkswagen Užitkové vozy odpovědný za prodej a marketing, magazínu Autocar řekl, že kupující zatím nejsou připraveni pořídit si elektrický karavan. „Podívali jsme se na čísla na trhu a naše zákazníky a ukázalo se, že potřeba těchto typů vozidel, tedy obytných automobilů s elektrickým pohonem, zatím neexistuje,“ prohlásil.

Krause však předpokládá, že poptávka pro elektrických karavanech poroste, větší zájem ze strany zákazníků očekává ještě do konce tohoto desetiletí. A právě k tomuto období Volkswagen vzhlíží. Pokud tedy ID. Buzz California vznikne, objeví se až ke konci této dekády, kdy by zároveň baterie díky technologickému pokroku měly být kompaktnější a lehčí.

Foto: Love Campers UK

Chcete se svým ID. Buzzem kempovat? Nevěšte hlavu, VW pro něj nabízí spací příslušenství (zvýšenou podlahu, na kterou snadno umístíte matraci) a mnoho dalších firem dokáže vytvořit pěknou a praktickou vestavbu na míru.

Nemusíme ale příliš smutnit, na jednu novou Californii by mělo dojít výrazně dříve. Snad ještě letos německá automobilka na trh uvede obytnou verzi modelu T7 Multivan. Volkswagen už loni v srpnu představil její prototyp vycházející z dlouhé varianty Multivanu, která na délku měří 5 173 milimetrů. Koncept zaujal posuvnými dveřmi na obou stranách, což je novinka. V minulosti měly všechny californie vycházející z řady Transporter kuchyňský prostor sahající až k B-sloupku na levé straně a posuvné dveře na pravé straně.

Multivan T7 California bude ale zajímavý také skladbou pohonných ústrojí, Volkswagen jej totiž nabídne nejen s dieselem, ale i v plug-in hybridním provedení, což by mohlo být pro tento typ auta perfektním spojením.

Reklama

Načítám