Hlavní obsah

Další skvělá a dostupná vestavba: V elektrickém VW ID. Buzz už můžete spát i vařit, instalace zabere minutu

Foto: Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrický busík na tovární obytnou vestavbu zatím stále čeká, nezávislé společnosti ale nespí. První přestavba modelu ID. Buzz na bydlík je skladná, přesto umí hodně.

Článek

Není žádným tajemstvím, že Volkswagen Užitkové vozy chystají pro elektrickou dodávku ID. Buzz plnohodnotnou obytnou variantu California postavenou na dlouhé verzi. Kdo však nechce čekat (nebo bydlení na kolech využije jen občas), toho by mohla zaujmout horká novinka od německé společnosti Ququq, která se před pár dny prezentovala na newyorské výstavě a co nevidět zamíří do prodeje.

Asi nepřekvapí, že tvůrci si pro první obytnou vestavbu také vybrali provedení LWB, tedy variantu s rozvorem prodlouženým o pětadvacet centimetrů. Auto má na délku téměř pět metrů a partie od zadních kol po „céčkový“ sloupek se prodloužila o osmapadesát čísel. Prostor navíc přijde vhod a pro bydlík na kolech to platí dvojnásob.

Vestavba Ququq se jmenuje Bus Box 4 a její součástí je skládací matrace (zabírá celý prostor od předních opěradel až po okraj kufru, měla by tedy nabídnout komfortní spací prostor pro dva dospělé), bavlněné přikrývky, dva plynové vařiče (ano, také nám by u tohoto vozu dávalo větší smysl elektrické řešení), dvě desetilitrové nádoby na vodu s kohouty a nerezové misky. Z volitelné výbavy lze pořídit ještě například chladničku připojitelnou do 12V zásuvky, která má objem 15 nebo 20 litrů.

Foto: Volkswagen

Pohodlné spaní, pod kterým je složená kuchyňka. Vestavba Ququq využívá zavazadelník busíku na maximum.

Veškeré vybavení se přitom vejde do velmi kompaktního boxu, který je 110 cm široký, 42 cm vysoký a váží jen 62 kilogramů. Celý box je vodotěsný a dle tvůrců vytvořený z odolných materiálů, aby vydržel i náročné podmínky mimo civilizaci.

Hlavní výhodou boxu však je, že jeho instalace zabere pouhou minutu. Ququq totiž vestavbu dodává jako jeden kompaktní modul, který vezete vzadu, a když zrovna není potřeba, jednoduše jej vyjmete. Od počátku se také myslelo na jeho bezpečné ukotvení přímo v autě, takže nehrozí, že by při průjezdu utaženými serpentinami dělal jakoukoliv neplechu.

Firma Ququq není v oblasti obytných vestaveb žádným nováčkem, už nějaký pátek tvoří podobné sofistikované boxy pro řadu dodávek včetně Mercedesu Sprinter či Fordu Transit. Sami tvůrci přiznávají, že pro elektrickou dodávku tvořili vestavbu vůbec poprvé, i když vlastně na svém přístupu nemuseli nic zásadně měnit.

Cena vestavby pro ID. Buzz byla v Německu stanovena na 3 190 eur, což je v přepočtu zhruba 76 500 Kč. Pro méně náročné dobrodruhy, kterým by se investice do plnotučné Californie nevyplatila, to rozhodně může být atraktivní nabídka!

Reklama

Načítám