Hlavní obsah

Spalovací motory jsou minulostí, máme revoluční baterii! Další velká automobilka bude v Evropě výhradně elektrická

Foto: Nissan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o přezbrojení té které automobilové značky na elektrický pohon nestíháme ani vstřebávat. Nejnověji se k nim přidává japonský Nissan, jenž vyvíjí i vlastní akumulátory.

Článek

Automobilka Nissan podchytila nástup doby elektrické hodně brzy, vždyť kompaktní hatchback Leaf začala vyrábět už závěrem roku 2010. I díky tomu si dlouhé roky držel post nejprodávanějšího elektromobilu Evropy. Jenže konkurence ušla za poslední roky obrovský kus cesty a Japonci musí reagovat. A učinili zásadní rozhodnutí - odteď už jen na elektřinu!

Rozhodnutí Nissanu o tom, že každé nové auto uvedené v Evropě bude elektrické, prezentoval sám šéf automobilky Makoto Uchida. „Před nějakou dobou jsme oznámili, že v Evropě nebudeme investovat do žádných spalovacích motorů. Dnes pro vás máme další důležitou zprávu – každý nový model pro Evropu bude plně elektrický,“ překvapil.

Do roku 2030 se chce Nissan stát výhradně elektrickou značkou, což znamená, že se nevyhnutelně blíží i konec hybridů. Japonské inženýry čeká velký kus práce, vždyť dnes mají v modelové řadě pouze dva elektromobily – kromě Leafu ještě SUV Ariya, což je konkurent třeba Enyaqu.

Foto: Nissan

Elektrický Nissan Ariya se představil před třemi lety, v České republice se ale ještě pořádně nerozkoukal. Za celou dobu se registrovalo jen šest kusů.

Lze předpokládat, že značka bude chtít pokrýt nejžádanější segmenty, a představí tedy plejádu všemožných elektrických SUV a crossoverů. Aby ale na příchod elektromobilů navnadila i fandy sportovního svezení, odhalila rovnou jeden zajímavý koncept – ostrý hatchback s označením 20-23. O sériové výrobě se zatím nemluví, ale pokud nám tu roste sportovní konkurence pro značky Alpine či Cupra… nemáme nic proti!

Nové elektromobily Nissanu budou vznikat v Evropě, konkrétně ve Spojeném království, kde má značka svůj designérský tým i výzkum a vývoj. „Jsme na cestě k vybudování závodu budoucnosti, který zkombinuje produkci elektromobilů s gigafactory pro výrobu akumulátorů. To vše poháněné obnovitelnými zdroji elektřiny,“ pokračoval Uchida.

Foto: Nissan

Nissan 20-23 je předobrazem divokého elektrického hot-hatche. Pravděpodobně z něj vznikne i civilní varianta coby nástupce Micry.

Aby se nejednalo o prázdné marketingové fráze, přihodil šéf Nissanu i jednu konkrétní zajímavost. „Připravujeme vlastní polovodičovou baterii, jež bude opravdu průlomová. Má potenciál zdvojnásobit hustotu uložené energie a zkrátit nabíjecí dobu o jednu třetinu. Viděl jsem pokrok, který jsme s touto technologií učinili a všichni se těšíme, až ji představíme zákazníkům,“ řekl a dodal, že svět se od spalovacích motorů musí posunout dál.

Vedení Nissanu věří, že s prudkým vývojem technologií elektromobilů se jejich pořizovací ceny brzy dostanou na úroveň aut se spalovacími motory. Japonci se evidentně rozhodli vsadit vše na jednu kartu. Tak snad to bude šťastná volba!

Reklama

Načítám