Hlavní obsah

Věděli jste, že kultovní Nissan Skyline stále žije? Cesta k této 414koňové specialitce je však trnitá i pro samotné Japonce

Foto: Nissan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka připomíná existenci Skylinu novou, sportovně orientovanou edicí Nismo. Už teď je jasné, že půjde o vzácné zboží.

Článek

Model Nissan Skyline je na puristické automobilové scéně mimořádně oblíbený, svůj podíl na tom jistě mají i počátky filmové ságy Rychle a zběsile. Současná třináctá generace je tu s námi již od roku 2014 a značka se ji snaží udržet při životě pravidelnými omlazovacími procedurami. K poslední rozsáhlé došlo před třemi lety.

Teď se Skyline světu připomíná opět, a rovnou nabroušenými edicemi Nismo a Nismo Limited. Nissan říká, že chtěl postavit auto, které bude pohodlné jako standardní sedan, ale nabídne větší porci výkonu a jízdní zábavy, čemuž mají pomoci znalosti divize Nismo. A vůz rozhodně nebude pro každého, automobilka totiž plánuje produkci pouhých 1000 exemplářů. Prodávat se budou výhradně doma v Japonsku.

Všechny kusy dostanou upravený třílitrový šestiválec twin-turbo, který nabídne výkon 414 koňských sil a 550 newtonmetrů točivého momentu. Vůz je vybaven jízdními režimy Standard, Sport a Sport+, přičemž poslední dva mají být citelně ostřejší díky jinému naladění samočinné převodovky.

Foto: Nissan

V interiéru už je stáří vozu znát, přesto (nebo právě proto?) je Skyline doma pořád hodně oblíbený.

Kromě toho dostává Skyline Nismo i specifická devatenáctipalcová kola, specificky nastavené odpružení a stabilizátory či inovovanou brzdovou soustavu. Došlo i na vizuální změny, jiný je přední a zadní nárazník či maska, nechybějí červené akcenty a v interiéru zase sportovní sedadla Recaro.

Ještě vzácnější bude Skyline Nismo Limited, jehož produkce je striktně omezena na 100 kusů. Tyto vozy se vyznačují matně lakovanými koly a plaketou na motoru se jménem technika, který pohonnou jednotku v továrně v Yokohamě ručně sestavil. Dále nechybí štítek s výrobním číslem a rovněž jiné logo. Za takovou limitku si Nissan naúčtuje v přepočtu 1,5 milionu korun. Standardní Nismo je zhruba o tři sta tisíc korun levnější.

Motivací pro postavení speciality byl prapůvodní S54A-1 Skyline GT, který letos slaví šedesáté narozeniny. Zatímco Skyline Nismo bude dostupný v pěti odstínech karoserie, Nismo Limited dostane jen tři – bílou a dvě šedé. Inu, těžký výběr…

Reklama

Související témata:
Načítám