Hlavní obsah

Smutný pohled do opuštěné prodejny Fordu: Netknuté ikony osmdesátek chátrají jen kousek od českých hranic

Foto: Youtube.com / Retro auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 80. letech zažíval Ford v Evropě mimořádně plodné období. Dokazuje to i jeden opuštěný showroom, ve kterém jako by se zastavil čas.

Článek

Escort, Sierra, Scorpio, Orion… dnes už polozapomenuté modely Fordu patřily svého času k pilířům modrého oválu. Značka měla v Evropě mimořádný úspěch a mezi nejdůležitější trhy patřil i ten německý. Právě odtud pocházejí záběry na opuštěné dealerství, ve kterém je pořád uschováno několik krásných automobilových kousků z osmdesátých let.

Showroom připomínající město duchů se nachází na blíže nespecifikovaném místě v Ingolstadtu, tedy zhruba 3,5 hodiny a 350 kilometrů od rozvadovského hraničního přechodu. Na vlastní pěst jej vyrazil hledat tým z youtubového kanálu Auto Retro, jenž z Velké Británie urazil přes 1 600 kilometrů, byť výsledek nebyl jistý. Opuštěnou prodejnu našli prostřednictvím internetových map, ale poslední snímky byly deset let staré. Nebylo tedy jisté, jestli se tu staré fordy pořád nacházejí.

Ale vyplatilo se! Dorazili na místo a objevili prodejnu s několika netknutými automobily z poloviny osmdesátých let. Po zhlédnutí videa přišlo některým uživatelům zvláštní, že auta tu stojí bezmála čtyři dekády, ale zub času se na nich (ani na samotné prodejně) zas až tolik nepodepsal. A objevilo se romantické vysvětlení…

Foto: Youtube.com / Retro auto

Na svůj věk vypadají auta zachovale, že? Má to svůj důvod!

Na základě videa se totiž tvůrcům ozval zdroj s bližšími informacemi. Svého času šlo o mimořádně úspěšnou automobilovou prodejnu, na kterou byl navázán i sklad se zhruba 300 vozy, polovinu z nich tvořily právě fordy. Roku 1994 však majitel dealerství zemřel a majetek připadl rodině, která většinu automobilů prodala. Těchto pár fordů si vdova po vlastníkovi nechala jako památku na svého muže.

A co víc, do zavřeného dealerství ještě před pár lety pravidelně chodila a uklízela tu, stejně tak se pečlivě starala i o samotné vozy. I proto po tolika letech vypadají, jako by právě sjely z výrobní linky… tedy až na nemalou vrstvu prachu. Žena stále žije, před časem se ale přemístila do pečovatelského domu a od té doby zůstává showroom Fordu netknutý. Celé video tedy není zinscenované, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale naopak obohacené o moc hezký příběh.

Držíme palce, snad nezůstane jen u chátrání a někdo z rodiny bude v odkazu původního obchodníka pokračovat. Uložená auta sice nejsou žádnými raritami či specialitami, někomu by však jejich vystavení či provozování mohlo v budoucnu dělat velkou radost!

Co se podle vás s tímto dealerstvím stane?
Zchátrá a upadne v zapomnění.
5,3 %
Rodina se o sbírku postará a ponechá si ji.
8,3 %
Vozy se prodají.
86,4 %
Celkem hlasovalo 5927 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Opuštění
Načítám