Hlavní obsah

Připravte se na jeden z nejdůležitějších autosalonů roku. Čeká nás záplava novinek

Foto: Auto Shanghai

Autosalon v Šanghaji bude hostit celou řadu automobilových novinek z celého světa.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno pryč jsou doby, kdy Čína patřila na poli automobilismu k vysmívaným zemím. Dnes jde o jeden z největších automobilových trhů, a tak není velkým překvapením, že se tu od 18. dubna bude konat jeden z dost možná nejdůležitějších autosalonů roku 2023!

Článek

Výstava s názvem Auto Shanghai je letos vypsána na termín 18. až 27. dubna. Tato mezinárodní automobilová show se koná každé dva roky a s růstem čínského automobilového trhu roste i význam výstavy samotné. Své nové modely, technologie i řešení mobility tu představí nejen početné domácí značky, ale i mnozí konkurenti z celého světa. Pojďme se podívat, na co se můžeme těšit nejvíc.

1. Porsche Cayenne

Porsche už představilo vzhled zjednodušeného a zároveň značně modernizovaného interiéru, ohledně dalších záležitostí však zůstává poměrně skoupé na slovo a mnoho neprozradí ani zamaskované prototypy. Designově se však má modernizovaný Cayenne inspirovat elektrickým typem Taycan, spalovací motory prozatím čtvrté generaci vlajkového SUV ze Stuttgartu podle všeho zůstanou, byť s určitou podporou elektrifikace. Mluví se však o tom, že příští generace by měla přejít na plně elektrický pohon.

Foto: Porsche

V Porsche nový Cayenne označují jako čtvrtou generaci, fakticky však jde o výrazně modernizovanou třetí generaci, které tak prodlužují život před přechodem ke kompletní elektrifikaci.

2. Smart #3

Nabídka kompletně elektrifikované značky Smart se rozrůstá o další model – automobilka vlastněná německým Mercedesem totiž přislíbila každoročně představit jeden nový model, a to až do roku 2027. Nový crossover s obchodním názvem #3 ponese znaky SUV kupé a jak tvrdí šéf automobilky Dirk Adelman, bude v porovnání s před rokem představeným Smart #1 „větší, prostornější a sportovnější“.

Foto: Ministry of Information Technology China

Na podzim loňského roku, ať už záměrně, či náhodou, unikly čínským úřadům homologační fotografie Smartu #3. Máme tedy poměrně jasnou představu, jak bude vypadat.

3. Mercedes-Maybach EQS 680 SUV

I luxusní divize prestižní značky Mercedes-Benz připravuje elektrickou ofenzivu, a to v podobě honosného SUV EQS 680. Základní silueta i stavba vozu vychází z původního EQS SUV, pohodlí a komfort však posune ze špičkové třídy rovnou do luxusní extratřídy. Typ EQS 580 potřebuje díky výkonu 536 koní ke sprintu na stovku jen 4,6 sekundy a baterie s mamutí kapacitou 107,8 kWh umožňuje dojezd až 460 km, verze 680 slibuje ještě lepší parametry a na palubě nevídanou úroveň luxusu.

Foto: Mercedes-Benz

Před pár lety nám ukázali šokující koncept, nyní by se měl proměnit v realitu. Mercedes EQS se speciální kúrou od Maybachu posune hru na poli luxusu zase o kus dál, automobilka chce hrát prim mezi luxusními elektrickými SUV.

4. VW ID.7

Elektrický sedan ID.7 se nám už ukázal jako prototyp pokrytý kamufláží, v Šanghaji se však o budoucím rivalovi pro Teslu Model 3 máme dozvědět vše podstatné. Výrobce slibuje dojezd solidních 615 km u verze Pro (baterie 77 kWh), a dokonce 700 km u verze Pro S (baterie 86 kWh). Nový elektromotor posílá na zadní kola výkon 286 koní a 545 Nm, časem má přijít i výkonnější verze s oběma poháněnými nápravami.

Foto: Volkswagen

Neotřelý design inspirovaný koncepty ID.Aero a ID.Vizzion z minulých let by měl být jedním z hlavních lákadel ID.7.

5. Polestar 4

Polestar 4 má být už třetím plně elektrickým modelem značky. Oproti modelu 3 má být Polestar 4 o něco menší, přičemž podle automobilky má kombinovat vzhled kupé s prostorností SUV. Technické podrobnosti prozatím neznáme, ale má jít údajně o nejvýkonnější model značky. „Přehodnotili jsme designové možnosti a výsledkem je zcela nová odnož SUV-kupé,“ prozradil o něm Thomas Ingenlath, šéf automobilky.

Foto: Polestar

Polestar 4 má být nejvýkonnějším modelem značky!

6. Lexus LM

S modelem LM Lexus objevil pomyslnou díru na trhu a evidentně se to Japoncům vyplatilo – v Šanghaji se představí druhá generace. Segment luxusních MPV totiž dnes jako jeden z mála není přesycený, a tak má LM ve své třídě jen malou konkurenci. Nový model slibuje dle automobilky „špičkovou pohostinnost a komfort“ a o tomto cca pětimetrovém luxusním minivanu se nebojí mluvit jako o „vlajkovém MPV“.

Foto: Lexus

Lexus je podobně tajnůstkářský jako většina ostatních automobilek, a tak vypustil do světa jen fotografii C-sloupku pod rouškou stínů. S modelem se počítá primárně pro Čínu a další asijské trhy, kde jsou MPV oblíbená.

7. MG Cyberster

Představení sportovního modelu Cyberster překazil „náhodný“ únik oficiálních fotografií na čínských sociálních médiích. Sportovní vůz o velikosti BMW Z4 se má nabízet ve dvou výkonových variantách, přičemž ta silnější má mít dva elektromotory, které jej vystřelí na stovku cca za 3 sekundy. Původně britská automobilka je aktuálně ve vlastnictví koncernu SAIC Motor, Číňané však ctí tradice značky a vůz půjde do prodeje příští rok, kdy tomu bude přesně 100 let od založení MG.

Foto: MG

MG Cyberster slibuje působivou dynamiku, jednomotorová verze slibuje výkon až 309 koní, ta silnější se dvěma elektromotory má dokonce dosahovat výkonu až 536 koní. Jak ale elektrický sporťák z Číny přijme trh?

To jsou tedy ty nejdůležitější novinky, který si pro nás šanghajský autosalon připravuje, představených aut bude však jistě mnohem více. Máte nějakého favorita či případně vůz, který vám už od pohledu, jak se říká, nesedl? Podělte se s námi v komentářích.

Reklama

Načítám