Hlavní obsah

Největší autosalony: Veletrhy kdysi psaly pravidla hry, dnes přežívá pár vybraných

Foto: Daniel Martínek

Přípravy na nezahájený ženevský autosalon z roku 2019

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilové veletrhy pějí labutí píseň. Honosné akce kdysi lákaly desetitisíce diváků a k vidění na nich byly úžasné prototypy i hotové vozy, které si rovnou bylo možné předobjednat. Dnes je situace jiná a na světě přežívá jen pár akcí, které na sebe umějí vydělat. Pojďme se podívat, co se chystá – nová auta či motorky si totiž stále lze prohlédnout v Las Vegas, Praze, Mnichově či na Blízkém východě.

Článek

Fabia Scout a facelift Roomsteru. Na takové novinky se mohli těšit návštěvníci ženevského autosalonu v roce 2010. Stačilo ale pár let, nástup sociálních sítí a pandemie covidu, aby automobilky upustily od načančaných víkendových akcích, kde se za velké peníze mohly snažit na pár minut uhranout diváky.

To ale neznamená, že by fanoušek automobilových veletrhů neměl možnost navštívit několik akcí po světě, podívat se na to nejmodernější, co výrobci nejen osobních aut nabízí. Takže jaké jsou ty největší autosalony na světě, kdy se konají a kolik stojí vstupné?

Autosalon Ženeva v Kataru

Foto: Jakub Deml

Peugeot e-Legend na ženevském autosalonu 2019

Kde a kdy

5.–14. října 2023.

Vstupné

Cena vstupenek ještě není stanovena.

Na co se můžeme těšit

„Vzhledem k nejistotám v globální ekonomice a geopolitice, stejně jako rizikům spojeným s vývojem pandemie, se organizátoři rozhodli zaměřit výhradně na plánování akce pro rok 2023 v Dauhá,“ uvádí v tiskové zprávě prezident Nadace ženevského mezinárodního autosalonu Maurice Turettini.

Autosalon v Ženevě se naposledy konal v roce 2019. Jen několik měsíců po oznámení termínu jeho konání v roce 2023 však bylo rozhodnuto, že se přesune do Dauhá – hlavního města Kataru.

Země Blízkého východu hodlá využít svých předností, a tak mají být součástí výstavy jízdy terénních automobilů v poušti. Zároveň je akce plánována tak, aby si návštěvník mohl odskočit na 20 kilometrů vzdálený okruh a užít si závody F1 plánované na neděli 8. října.

Motor Show Poznaň

Foto: Poznań Motor Show

Poznaňský autosalon se jako jeden z mála drží tradice prezentování vozů v doprovodu krásných žen

Kde a kdy

30. 3.–2. 4. 2023 na Mezinárodním výstavišti Poznaň (Międzynarodowe Targi Poznań)

Vstupné

  • Běžné vstupné – pátek a neděle 40 zlotých (200 Kč), sobota 45zl (225 Kč)
  • Děti do 6 let včetně mají vstup zdarma

Na co se můžeme těšit

Poznaňský autosalon je jedním z nejvýznamnějších veletrhů ve střední a východní Evropě. Kromě vystavení více než tisícovky vozů pořadatel slibuje expozice věnované také motorkám, karavanům a obytným vozům, nákladním vozům a nechybí ani prodejní stánky s doplňky či občerstvením.

IAA Mobility v Mnichově

Foto: IAA Mobility

Veletrh IAA Mobility (dříve Frankfurtský autosalon) patří k nejstarším autosalonů na světě, první ročník se konal už v roce 1897. Akce se z Frankfurtu přesouvá do Mnichova a mluví se o tom, že to tak už zůstane natrvalo

Kde a kdy

5.–10. října 2023 v Mnichově

Vstupné

Prozatím neoznámeno

Na co se můžeme těšit

Akce dříve známá jako Mezinárodní automobilová výstava nebo Frankfurtský autosalon přijala nový název – Mezinárodní veletrh mobility (IAA). Jde o jednu z nejdůležitějších událostí v celém automobilovém průmyslu, která má už více než 100letou tradici – první ročník se konal už v roce 1897!

Velkým lákadlem výstavy IAA Mobility je její různorodost. Těšit se tedy můžeme nejen na novinky od prakticky všech možných výrobců automobilů, jejich inovace a průlomové technologie, ale i novinky ze světa městské mobility, udržitelnosti, elektromobility, autonomního řízení, či dokonce cyklistiky. Loňský ročník konaný v Hanoveru přilákal 400 000 návštěvníků!

CES Las Vegas

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.7 byl slavnostně představen právě na CES 2023

Kde a kdy

9.–12. ledna 2023 v americkém Las Vegas.

Vstupné

Vstupenky pro rok 2023 ještě nejsou k mání. Lístky na uplynulý ročník vyšly na zhruba 6500 Kč.

Na co se můžeme těšit

Ptáte se, proč jsme do výčtu autosalonů zahrnuli i tento obří veletrh spotřební elektroniky? V roce 2023 zde bylo k vidění na 300 vozidel, a CES tak byl jeden z největších automobilových veletrhů na světě. Nechyběly zavedené značky jako Mercedes-Benz, Chrysler či BMW. S důrazem na moderní technologie, elektrické pohony a autonomní řazení se dá očekávat, že sem zamíří ještě více výrobců automobilů.

Mondial de l’Auto v Paříži

Foto: Mondial de l’Auto

I Pařížskému autosalonu hrozilo zrušení, pro život Francouzů je však automobil tak důležitý, že to zkrátka nebylo možné

Kde a kdy

V roce 2024 na výstavišti Porte de Versailles, přesné datum bude upřesněno.

Vstupné

Cena vstupného bude oznámena společně s přesným datem konání. V roce 2022 bylo volné vstupné 30 eur (700 Kč), u vstup s pevně daným příchodem pro lepší regulaci byl za sníženou cenu 16 eur (370 Kč).

Na co se můžeme těšit

Podle průzkumu si až 68 % Francouzů život bez auta nedokáže představit, jak uvádí pořadatelé. I to je možná jeden z důvodů, proč je Pařížský autosalon jedním z těch posledních tradičních, které přežily do dnešních dní. Ročník 2024 se má nést ve znamení revoluce – těšme se tedy na prezentaci průlomových technologií, řešení mobility i strhujících designových kreací. Ročníku 2022 se zúčastnilo 400 000 návštěvníků.

Automobile Barcelona

Foto: Automobile Barcelona

Automobile Barcelona je jeden z posledních autosalonů, které probíhají v relativně tradičním pojetí, na které jsme byli zvyklí poslední jednu až dvě dekády

Kde a kdy

13.-21. května 2023 na městském výstavišti Fira de Barcelona.

Vstupné

Ceny vstupného budou oznámeny před zahájením veletrhu.

Na co se můžeme těšit

Autosalon v Barceloně je proslulý zastoupením výrobců sportovních a závodních vozů – poslední ročníky však ukázaly , že Automobile Barcelona umí jít s dobou prostřednictvím bohatých expozic věnovaných elektromobilitě a technologiím budoucnosti. Tento tradiční autosalon v roce 2019 oslavil stoleté výročí, je tu navíc možnost sjednat si testovací jízdu.

e-SALON Praha

Kde a kdy

9.–12. listopadu 2023 na letňanském výstavišti v Praze.

Vstupné

Na minulý ročník stála základní vstupenka 200 Kč.

Na co se můžeme těšit

Na listopad je plánován pátý ročník čisté mobility e-SALON. Akce postupně roste na oblibě, jen loni ji navštívilo přes 20 000 lidí. K vidění zde nebudou jenom auta, ale i řešení dobíjení elektromobilů a podobně.

Foto: e-SALON

Veletrh čisté mobility e-SALON

Motosalon Praha

Kde a kdy

2.–5. března 2023 na letňanském výstavišti v Praze.

Vstupné

  • ZÁKLADNÍ v době konání veletrhu: 300 Kč
  • ZLEVNĚNÉ (student, předprodej): 250 Kč
  • DĚTI do 140 cm: zdarma

Na co se můžeme těšit

Na začátku března se můžeme těšit na již 23. výstavu motocyklů, čtyřkolek a příslušenství. Akce je nově pořádaná střídavě v Praze a Brně a letos to budou mít blíže obyvatelé hlavního města.

Vedle úchvatných jedno- i dvoustopých strojů se mohou návštěvníci těšit i na vyhlášení vítěze ankety Motocykl roku.

Reklama

Načítám