Hlavní obsah

Pracant Kangoo na baterky zvládne až 300 km na jedno nabití

Foto: Renault

Bzučící pracant Renault Kangoo je tady a je daleko schopnější než předchozí generace

Francouzský Renault oficiálně odhalil specifikace plně elektrického užitkového modelu Kangoo Van nové generace. Novinka poskytující to nejlepší, co Francouzi za 10 let vyvinuli, nabídne dojezd až 300 kilometrů na jedno nabití a rychlé tankování voltů z domácí sítě i veřejných stanic.

Článek

Francouzi se po představení nové generace Renaultu Kangoo vytasili rovněž s jeho elektroužitkovou variantou a odhalili tolik očekávané technické specifikace. Zatímco předchozí velkosériové elektrické Kangoo si od roku 2011 našlo více než 70 000 firemních zákazníků, do jeho atraktivnějšího nástupce jsou vkládány daleko větší naděje.

Foto: Renault

Do nové generace elektrokangoo Renault vkládá velké naděje

Díky pokročilé lithium-iontové baterii o hrubé kapacitě 45 kWh umístěné v podlaze se svěží bzučící Kangoo pyšní dojezdem až 300 kilometrů na jedno nabití, měřeným dle aktuálního protokolu WLTP. Jistěže skutečnost bude jiná, a to zejména v zimě či v plném naložení, nicméně s nějakými cca 200–230 reálnými kilometry můžete plus minus kalkulovat.

O pohon předních kol se stará elektrický motor o výkonu 90 kW a síle 245 Nm, který nabízí několik jízdních profilů. Mimo tradičního módu Eco omezujícího výkon i maximálku se lze těšit také na tři úrovně regenerativního brzdění:

  • B1 – omezená regenerace, určená pro rychlostní silnice a dálnice
  • B2 – střední regenerace, určeno pro běžnou jízdu, stejný pocit jako v autě se spalovacím motorem
  • B3 – maximální regenerativní brzdění, určené pro zácpy nebo sjíždění svahů

V každém případě můžete ještě počítat s adaptivním regenerativním brzděním fungujícím nezávisle na zvoleném jízdním profilu, které maximalizuje množství rekuperované energie. Informace o tocích, profilech a asistenčních systémech pak můžete sledovat na volitelném přizpůsobitelném 10palcovém displeji.

Foto: Renault

Kangoo disponuje též rychlodobíjením standardu CCS Combo

Renault Kangoo Van E-Tech nabídne možnost vybrat si ze třech typů nabíjecích zařízení. Standardně je vůz vybaven třífázovou 11 kW nabíječkou, vhodnou pro všechny typy domácího nabíjení. Za příplatek je k dispozici 22 kW nabíječka pro rychlé nabíjení na veřejných stanicích a také 80 kW nabíječka pro super rychlé nabíjení stejnosměrným proudem, umožňujícím dosáhnout dojezdu 170 km (WLTP) za 30 minut.

Vozy vybavené rychlejšími nabíjecími systémy mají baterii chlazenou vodou. Součástí standardu je též klimatizace s tepelným čerpadlem (optimální výkon v rozmezí −15 °C až +15 °C), nicméně varianty s 22 kW nabíječkou umožní rekuperovat teplo pro vyhřívání interiéru z venkovního vzduchu, čímž se šetří energie. Volitelně se poté nabízí rovněž vyhřívané čelní sklo, sedadla a volant.

Foto: Renault

Baterii elektrického Kangoo Van E-Tech lze dobít z 15 % na 100 % za 3 h 50 minut při použití wallboxu o výkonu 11kW. Na wallboxu 7,4 kW pak za méně než 6 hodin

Elektrické Kangoo dále disponuje 1,45 metru dlouhým bočním vstupem, vnitřním střešním nosičem (např. pro převoz žebříku), 8palcovým multimediálním systémem, adaptivním tempomatem, praktickou startovací handsfree kartou, automatickou ruční brzdou, třemi sedadly vpředu se sklopným středním opěradlem, výsuvnou přihrádkou a úložnými prostory o celkovém objemu 60 litrů.

Foto: Renault

Přehledná digitální přístrojovka elektrického Kangoo

Objem nákladového prostoru činí 3,9 m3, respektive 4,9 m3 u prodloužené varianty (dorazí v půlce roku 2022). Nosnost činí 600 kg nebo 800 kg (dlouhá verze), zatímco za kouli zapřáhnete přívěs o hmotnosti 1 500 kg. Koukněte sami na technické parametry srovnávající obě užitkové generace, jde o výrazný skok vpřed:

Technické srovnáníKangoo E-Tech electric (současné)Kangoo Van E-Tech elektrický (nástupce)
Kapacita akumulátoru33 kWh45 kWh
Výkon elektromotoru44 kW90 kW
Točivý moment225 Nm245 Nm
Max. objem nákl. prostoru 3,5 m33,9 m3
Dojezd (WLTP)230 km300 km
Max. hmotnost přívěsu375 kg1 500 kg
Cena719 000 Kčnad 719 000 Kč

Kangoo se spolu se sesterským Citanem od Mercedesu a Townstarem od Nissanu bude produkovat ve francouzském závodě Renaultu ve městě Maubeuge, do nějž automobilka v rámci modernizace nedávno investovala 450 milionů eur. Na evropský trh pak elektrický pracant dorazí na jaře 2022 s předpokládanou základní cenou vyšší než 719 000 Kč včetně DPH.

Reklama

Načítám