Hlavní obsah

Porsche a Audi míří do Formule 1, potvrdil šéf koncernu Volkswagen

Foto: Formula 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zájmu koncernu Volkswagen vstoupit do nejvyšší ligy motorsportu se v kuloárech mluví už delší dobu. Avšak až nyní ho oficiálně potvrdil sám Herbert Diess, šéf celého koncernu. A součástí kolotoče F1 by se neměla stát jedna značka, ale hned dvě!

Článek

Touha koncernu Volkswagen proniknout do Formule 1 je veřejné tajemství už nějakou dobu, na veřejnost pronikly informace o námluvách Audi a McLarenu (hovoří se o nabídce v hodnotě 500 milionů eur!), nedávno se zase šuškalo cosi o spojení Porsche a Red Bullu (německá automobilka by se měla stát dodavatelem motorů). Dosud šlo však jen o neověřené spekulace.

Až nyní máme vše potvrzené. Sám Herbert Diess, 63letý velký šéf celého koncernu VW, právě dnes v rozhovoru na Youtube potvrdil, že Audi a Porsche jsou skutečně v jednání o vstupu do vrcholné soutěže automobilového sportu. Jako důvody uvedl globální dosah F1, která je v posledních letech závodně i mediálně zajímavější a získává na popularitě v USA a v Asii. „Pokud se věnujete motorsportu, musíte být ve Formuli 1,“ potvrdil Diess.

Foto: Volkswagen

Herbert Diess má s celým koncernem velké plány – sportovní i byznysové

Obě značky si jako mnohonásobní vítězové už nemají co dokazovat ve světě vytrvalostních závodů, také se úspěšně zapojily do seriálu elektrických formulí, ale titul z Formule 1 jim – a stejně tak celému koncernu VW – zatím ještě chybí. Pro Audi to bude úplná premiéra, ale Porsche už do prostředí královny motorsportu nahlédlo ve počátcích existence značky (konkrétně v letech 1957-1964), ale ze 47 závodů získalo jen pět pódiových umístění a jedno jediné vítězství (Dan Gurney dovedl svůj 718 Spyder do cíle na prvním místě ve Velké ceně Francie 1962 na okruhu Rouen-Les-Essarts). Nyní už má jejich závodní oddělení mnohem více zkušeností a rádi by si spravili chuť…

Foto: Tomáš Hyan

Jediné vítězství pro Porsche v F1 vybojoval Dan Gurney v roce 1962

VÍTE, ŽE…

Účast ve Formuli 1 není jediný ambiciózní cíl závodních oddělení obou značek. Audi totiž touží dobýt Dakar se svým elektrickým speciálem, Porsche se zase příští rok vrací do Le Mans a světa vytrvalostních závodů. Kdo říkal, že motorsport je mrtvý?

I když má plán vstupu obou značek od vedení koncernu zelenou, nečekejte, že se odehraje ihned. Cílovým rokem je totiž až sezóna 2026, kdy by monoposty F1 měly jezdit na udržitelně vyráběná syntetická paliva. A právě tato zásadní změna pravidel (a s ní související technické změny) by měla pomoci oběma značkám etablovat se na nové závodní úrovni – všechny týmy totiž budou startovat (skoro) od nuly.

Co říkáte na vstup Audi a Porsche do F1?
Super, bude větší konkurence!
92,9 %
F1 mě stejně nebaví
7,1 %
Celkem hlasovalo 1835 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám