Hlavní obsah

Pokud by se Dacia rozvášnila a postavila mnohem stylovější Duster: Jak by se vám líbilo kupé-SUV?

Foto: Kleber Silva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunská automobilka Dacia na konci listopadu odhalila třetí generaci oblíbeného Dusteru, na rok 2025 pak chystá další SUV, které bude větší a až sedmimístné. Co kdyby ale plánovala také stylové SUV-kupé?

Článek

Příliš pravděpodobné to asi není, ale šmahem vyloučit příjezd stylově vyhlížejícího kompaktního SUV také úplně nechceme. Dacia si totiž sice udělala jméno cenově dostupnými a praktickými automobily, ale současně se neustále vyvíjí a zlepšuje.

Vidět je to právě i na novém Dusteru, který vůči předchůdci udělal výrazný designový skok. Nápaditý vzhled podtrhují interesantní detaily, například vertikální přední část, nový světelný podpis ve tvaru písmene Y, podběhy kol se zkosenými hranami nebo široké zadní dveře. Zaujme také pruh, který se táhne po celém obvodu vozu.

Velkou proměnou prošel interiér, a to zejména s ohledem na dostupnou výbavu. Nový Duster může být vybaven 7palcovým digitálním přístrojovým panelem (kromě základní verze Essential) a až 10,1palcovou obrazovkou infotainmentu (opět kromě provedení Essential). Také samotný multimediální systém je nový. A zlepšila se konektivita, rozšířena byla i nabídka jízdních asistentů.

Přestože se ale třetí Duster zřetelně posunul na novou úroveň, stále jde o praktické, rozumné a klasicky střižené kompaktní SUV, které bude chtít zákazníky oslovit také výhodnou cenou. Zájemci o stylovější „esúvéčko“, třeba ve formě kupé-SUV, u Dacie aktuálně nepochodí.

Takový vůz by přitom nemusel vypadat marně, rumunská automobilka by navíc mohla využít zkušenosti mateřského Renaultu, který už kompaktní kupé-SUV prodává, a to model Arkana.

Že by takový kříženec mohl fungovat, se snaží ukázat také nezávislý designér a virtuální umělec Kleber Silva. Ten totiž navrhl vlastní představu rumunského kupé-SUV, v níž kombinuje právě stylovou siluetu s designovými prvky značky Dacia. A výsledek je hodně zajímavý… Koncept si můžete prohlédnout v galerii.

Líbilo by se vám takové kupé-SUV značky Dacia?
Ano
93,2 %
Ne
6,8 %
Celkem hlasovalo 3311 čtenářů.

Reklama

Načítám