Hlavní obsah

Opel potvrdil návrat Frontery. Chystané SUV by mohlo vypadat takto

Foto: Instagram/LARSONdesign

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opel před několika dny prozradil, že chystá návrat jednoho známého jména. V blízké budoucnosti totiž do nabídky zařadí model Frontera - a to po 20 letech od ukončení produkce předchozí generace.

Článek

Nová Frontera by měla představovat kompaktní SUV, jímž německá automobilka zřejmě nahradí dosluhující model Crossland. Prakticky by tedy mělo jít o jeho nástupce, ponese ovšem jiné - staronové - označení.

A pak je tu ještě jedna zásadní změna - nový Opel Frontera by měl být k dispozici výhradně s elektrickým pohonem. Výhradně elektrické ale měly být už i jiné modely koncernu Stellantis a nakonec se spalovacích jednotek dočkaly…

Opel oficiální informaci u oživení jména Frontera doprovodil dvěma upoutávkami, na nichž lehounce naznačuje design kompaktního SUV. Na poodhalené siluetě jsou patrné ve srovnání se současným Crosslandem hranatější tvary se spoilerem přesahujícím za zadní okno.

Začalo to v devadesátkách

První generace Opelu Frontera se představila počátkem devadesátých let, Němci SUV na rámovém podvozku stavěli ve spolupráci s Isuzu. Nabídka motorů byla vcelku pestrá, vedle nespočtu benzinových a naftových čtyřválců nabízel model také 3,2litrový zážehový šestiválec s výkonem 205 koňských sil.

Časem doplnila nabídku třídveřová verze Sport, modernizace přinesla vinuté pružiny a silnější brzdy. Od roku 1998 se prodávala druhá generace (rovněž v kratším třídveřovém provedení), která se s automobilovým trhem rozloučila před dvaceti lety. A nástupce se dočká až nyní.

Foto: Opel

Dobová Frontera se nezalekla ani terénu.

Druhá fotografie nechává nahlédnout na příď vozu, která je jednolitá, disponuje diodovou světelnou technikou a honosí se novým emblémem Opelu (s označením Blitz), který – světe, div se – zobrazuje blesk.

Automobilka říká, že novinka bude prvním modelem značky, jenž bude zhotoven v odvážné a čisté designové filozofii, kterou designéři postupně začnou aplikovat také na další vozy. Tvůrci dále slibují vysokou úroveň prostoru a všestrannosti. Auto má oslovit především zákazníky s aktivním životním stylem, ale také početnější rodiny.

Na další informace a detaily si budeme muset počkat, stejně jako na odhalení vzhledu. Víc zatím Opel neprozradil.

Známý virtuální umělec a designér Lars Sältzer (vystupující na Instagramu pod jménem LARSONdesign), který se pravidelně snaží odhadnout design připravovaných automobilových novinek, však nabízí vlastní vizi naznačující, jak by nová Frontera mohla vypadat.

Lars svůj koncept vybavil už zmíněnou hranatější a praktičtěji tvarovanou karoserií a přidal prvky typické pro moderní vozy značky Opel. Těm dominuje charakteristická přední maska, na niž plynule navazují minimalistické světlomety.

Zajímavým způsobem si designér poradil se zadními partiemi, které zaujmou především provedením širokých C-sloupků a ztvárněním svítilen. Lampy mají výrazný tvar a jsou propojené lištou s poměrně malým nápisem Opel. Klasické logo značky jinak vzadu chybí.

Jak moc se Lars trefil do skutečnosti, bychom se snad měli dozvědět už brzy, Opel totiž slibuje nové informace v horizontu několika příštích týdnů.

Reklama

Načítám