Hlavní obsah

Nový obytňák míří na trh: Je od Opelu a jezdí na elektřinu

Foto: Opel

Abyste nepřišli o dojezd, vnitřní vybavení nečerpá volty z hlavní baterie, nýbrž z přídavné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytných vozů na trhu stále přibývá, jelikož poptávka zatím neklesá. Není tedy divu, že se úpravci vrhají i do přestaveb elektromobilů, které se dostávají v rámci alternativních pohonů čím dál víc do popředí. Nejnovějším kouskem tohoto segmentu je německý čtyřlůžkový Crosscamp Flex, jenž vychází z bzučícího minivanu Opel Zafira-e Life.

Článek

Se vzrůstajícím počtem elektrických vozidel roste rovněž počet jejich obytných derivátů, jelikož Evropany nomádský trend dosud neopustil. Trh tak reaguje například na nedávné ukončení prodejů populárních spalovacích variant minivanů od Stellantisu, kvůli tomu museli úpravci začít své umění předvádět také na poli elektromobilů.

Foto: Opel

Přestavbu německého Opelu z francouzskou technikou mají na svědomí Němci z firmy Crosscamp

No a přesně toto je příklad německé společnosti Crosscamp, která si vzala do parády Zafiru-e Life od Opelu a patřičně ji vybavila pro život na divoko.

Základem obytky je tedy zmíněný Opel s akumulátory o kapacitě 75 kWh, což by mělo vystačit na dojezd 322 km. Pokud jde o rychlost nabíjení, tak na stanici o výkonu 100 kW se z prázdných baterek na 80 % kapacity dostanete za 48 minut.

Foto: Opel

Opel Zafira-e Life má dle protokolu WLTP ujet až 322 km na jedno nabití

Aby však bydlík neubíral proud trakční baterii, má k dispozici ještě přídavný akumulátor o kapacitě 90 Ah, který živí vnitřní osvětlení, lednici a USB zásuvky.

Uvnitř potom najdete vše, co od kompaktního obytňáku očekáváte. Zvedací střecha poskytne více místa nad hlavou a v noci ji můžete proměnit v praktické dvojlůžko. Rovněž zadní sezení lze sklopit a vytvořit z něj pohodlné spaní pro další dvě osoby.

Foto: Opel

Přední sedadla jsou otočná, zadní lavice zase rozkládací

Dále tu máte úložné prostory, kuchyňský koutek, dřez, plynový vařič a přední sedačky otočné o 180 stupňů. Samotný vůz je pak obdařen řadou bezpečnostních prvků, jako je automatické brzdění, hlídání bdělosti řidiče, poloautonomní řízení anebo čtení dopravních značek.

Co se týče ceny, tak výrobce zatím nezveřejnil žádné informace, nicméně ví se, že se chystá taktéž levnější varianta Lite bez kuchyňky, avšak s větším vnitřním prostorem.

Foto: Opel

Obytná elektrická Zafira-e Life bude mít premiéru na letošním karavan salonu v Düsseldorfu

Pozadu na tomto poli ovšem nezůstává ani Renault, který chystá bzučící Kangoo s dojezdem až 285 km přestavěné na pojízdný hotel. Ofenzivu zahájil také Mercedes-Benz se svými elektrickými dodávkami, jež budou nabízeny i v obytném provedení. No a sluší zmínit též českou firmu Egoé, jelikož ta má na svědomí bydlící vylepšení pro Enyq.

Tak či onak se model Opel Zafira-e Life Crosscamp Flex ukáže na letošním karavan salonu v Düsseldorfu, kam se mimochodem chystáme osobně a odkud vám přineseme zprávy o těch nejzajímavějších obytkách, na jaké narazíme. Samotný start prodeje elektrického kemperu je pak v plánu až na příští rok.

Reklama

Načítám