Hlavní obsah

Nejlepší a nejhorší ojetiny z Německa, mlhovkáři i speciální škodovky pro Indii – Týden v Garáži

Foto: TÜV SÜD

Další listopadový pracovní týden je za námi, a protože venku začínají první opravdu chladné dny, přinášíme vám návrhy jak se zabavit v teple domova. Už tradičně pro vás máme přehled toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího ze světa aut z minulých dnů. Ze zvědavosti se vás současně ptáme, jak vážně berete doporučení odborníků při nákupu „nových“ ojetin.

Článek

Z koupě ojetého auta se občas může stát až nepříjemné dobrodružství. Když nespěcháte, tak dlouhé týdny prohlížíte inzerce a procházíte se po autobazarech, abyste si své tipy prohlédli naživo. Studujete testy ojetin i starší testy vašich vytipovaných modelů jako nových aut a připravujete se na finální rozhodnutí. A pokud jste vybrali správné auto a prověřili jste ho (nebo jste to nechali udělat specialisty), dost možná nebude vaši peněženku vysávat častými návštěvami servisů.

My v Garáži se pravidelně věnujeme ojetým autům v našich detailních redakčních testech a sledujeme i nejdůležitější legislativu rozhodující o osudech starších aut. S cílem vám přinést ty nejlepší informace sledujeme také novinky v zahraničí, přičemž v právě končícím týdnu se objevila jedna významná. Respektovaná německá organizace TÜV SÜD totiž zveřejnila nejnovější TÜV-Report 2023 informující o stárnoucím vozovém parku v Německu, i o stále častějších závadách.

Foto: Lukáš Kukla

Nové policejní šestiválcové bavoráky vzbudili vlnu kritiky i zájmu. Zavolali jsme odpovědným lidem a dostali příležitost si jeden prohlédnout zblízka

Nejnovější výsledky ze sledování německých technických kontrol vás nepochybně budou zajímat, pokud se připravujete na nákup nové ojetiny od našich západních sousedů. Současně nás napadla zajímavá otázka na vás čtenáře, jak přistupujete k podobným hodnocením vy? Věnujete při výběru a nákupu nové ojetiny pozornost názorům specialistů a odborníků, nebo věříte jen kamarádům a svému úsudku? Zapojte se do naší ankety.

Věříte při nákupu ojetiny odborníkům, nebo ji vybíráte na vlastní pěst?
Novou ojetinu kupuji zásadně podle doporučení zkušených techniků a odborníků. Je to sázka na jistotu!
16,2 %
Ojetinu si vybírám hlavně sám, ale minimálně si zjišťuji nejdůležitější doporučení od automechaniků
69,4 %
Ne, nevěřím jim ani je nesleduji. Při nákupu ojetiny věřím vlastnímu úsudku a kamarádům
14,4 %
Celkem hlasovalo 592 čtenářů.

V Česku se v minulých týdnech objevila klasická podzimní inverze, kvůli níž často jezdíme v lehkých i hustých mlhách. Na silnicích se tak i s letošním listopadem pohybuje spousta „mlhovkářů“, kteří svou jasně svítící červenou zadní mlhovku pro jistotu nezhasínají ani při normální viditelnosti. Bohužel ještě horší jsou řidiči, jejichž auta nesvítí vůbec. I když si to ani neuvědomují, stále častěji jsou v tom zcela nevinně. Zjistěte hlavní příčinu, proč tomu tak je.

Foto: Shutterstock/ Trybex

K typickému podzimu v Česku patří i nepříjemné mlhy. Přečtěte si náš článek o tom, proč někteří řidiči nesvítí vůbec, a proč za to ani nemohou

V uplynulém týdnu jsme už tradičně přinesli i nové redakční testy a začněme jedním speciálním. Přijali jsme pozvání do řidičského pekla a na extrémně nebezpečných indických silnicích jsme vyzkoušeli místní lidové speciality od Škodovky jménem Kushaq a Slavia. V Česku jsme se „proletěli“ nejsilnějším vlajkovým BMW iX M60 a měli jsme unikátní příležitost nahlédnout do nového policejního bavoráku pro zvláštní dohled na našich cestách.

Jednou z nejvýznamnějších novinek v automobilovém průmyslu jsou i nejnovější informace o blížícím se Euro 7. Nová emisní norma ohrožující spoustu dnešních aut nakonec bude, ale ne tak vražedná, jak jsme se všichni obávali. Bohužel jejími limity téměř s jistotu neprojde fantastická pětiválcová Cupra Formentor VZ5, jejíž moderní sportovní techniku jsme detailně poznali na speciálním technickém školení.

Foto: Redakce Garáž.cz

Indie je mazec! Do aut usedají jen ti nejodvážnější borci, kteří si zdejší nebezpečí ani neuvědomují. Toho si všimnete jen, když sem přijedete ze západního světa

Reklama

Související témata:
Načítám