Hlavní obsah

Prezident Biden oslaví 80: Miluje svůj Chevrolet, ale nesmí ho řídit! V jakém autě se poprvé líbal?

Foto: Twitter.com/JoeBiden

Chevrolet Corvette C2 Stingray prezidenta Joea Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší prezident v dějinách Spojených států amerických Joe Biden oslaví 20. listopadu osmdesáté narozeniny. I když je tento politik z řad demokratů obvykle spojován s vládní limuzínou – neprůstřelným Cadillacem – netají se oblibou i jiných aut, zejména jednoho konkrétního Chevroletu Corvette.

Článek

Joe Biden má k autům blízko již od dětství. Narodil se za druhé světové války, během které nebylo pro jeho otce snadné sehnat stálou práci. Situace se po roce 1945 ale začala zlepšovat a otec budoucího prezidenta získal místo prodejce ojetých vozů ve státě Delaware. V padesátých letech se na bezpečnost za volantem ještě tolik nemyslelo, a tak mohl malý Joe za zavřenými dveřmi dealerství zkoušet různá auta, zejména ta od automobilky Chrysler.

Foto: Shutterstock / Gestalt Imagery

1952 Plymouth Cranbrook Convertible

Od dětství toužil, stejně jako jeho vrstevníci, po vlastním autě. Znalce poválečné Ameriky první Bidenův vůz asi nepřekvapí. Stal se jím tehdy velice oblíbený 1951 Studebaker Champion, který poháněl 2,8litrový motor s výkonem 85 koňských sil. Po něm následovala klasika v podobě šestiválcového 1952 Plymouth Cranbrook Convertible. A právě s ním začala Bidenova obliba kabrioletů a silných motorů. A pokud chcete nějaké drby ze života budoucího prezidenta, je to také první auto, ve kterém políbil dívku.

S nebem nad hlavou

Někoho možná překvapí, že člověk, jehož kariéra i život jsou pevně spjaty s USA, který byl dlouhá léta senátor, viceprezident za vlády Baracka Obamy a od roku 2020 i hlava státu, nebyl vždy věrný americkému železu. Vlastnil totiž i výkladní skříň evropské produkce a další silný kabriolet, a sice Mercedes-Benz 190 SL.

Kdo by nečekal Mercedes u amerického státníka, toho uklidníme, protože další na řadě už byla skutečná americká legenda. Joe se v roce 1967 oženil se svou první ženou Neiliou a jeho otec chtěl synovi dát něco speciálního. Biden senior sice neměl příliš peněz, kterými by mladou rodinu do začátku podpořil, ale jako prodejce aut dostal nápad. Od Joea i jeho nastávající si vzal jejich auta a slíbil, že jim je alespoň opraví. O čtyři dny později, když si jeli pro své staré vozy a mysleli si, že se nebudou muset chvíli starat o olej, pneumatiky a možná i stěrače, čekal na ně nový Chevrolet Corvette C2 Stingray.

A nepřekvapí, že šlo opět o model bez střechy. Že pro Bidena nebylo toto auto jen dopravní prostředek, ale stroj s duší a srdcem, svědčí i to, že Corvette je stále chloubou jeho soukromé garáže. „Vždycky jsem rád řídil. Baví mě rychlost,“ řekl později v rozhovoru s Jayem Lenem za volantem právě tohoto Chevroletu, který těšil svého jediného majitele čtyřrychlostním manuálem, osmi válci a stovkou za 4,6 sekundy.

Přelom šedesátých a sedmdesátých let znamenal pro Bidena období změn. Práce obhájce mu nevyhovovala a více se ponořil do politiky. To ale neznamená, že by zapomínal na svůj vůz. Zároveň ale potřeboval více peněz, v roce 1969 se jemu a Neilie narodil syn Beau, o rok později Hunter a v roce 1971 Naomi, které nikdo neřekl jinak než Amy. O rok později Biden uspěl ve volbách v Delawaru a stal se jedním z nejmladších senátorů v americké historii. Práce senátora, velká rodina a silný kabriolet v garáži, Biden měl všechno. Ze svého štěstí se ale radoval jen pár týdnů.

Vánoční noční můra

Na konec roku 1972 Biden nikdy nezapomene. V listopadu vyhrál volby a jeho dcera den na to oslavila své první narozeniny. Prosinec ale přinesl do rodiny tragédii. Neilia vzala všechny děti s sebou, když vyrazila na vánoční nákupy. Během chvíle se vánoční sen změnil v noční můru, když její kombík smetl nákladní vůz. Tříletý Beau vyvázl mimo jiné se zlomenou nohou, dvouletý Hunter si poranil hlavu, ale Neilia za volantem a malá Amy takové štěstí neměly, ani jedna nehodu nepřežila.

Zlomený Biden tehdy chtěl rezignovat na svůj úřad a v záchvatu hněvu veřejně prohlásil, že si myslí, že řidič nákladního auta byl opilý, za což se později omluvil. Ve své práci nakonec zůstal, láska k autům jej neopustila a v roce 1975 přes rande naslepo potkal Jill, se kterou se o dva roky později vzali.

Život jde dál a „ztráta“ řidičáku

Život Bidena šel dál. S Jill měli dceru Ashley a postupně se jeho život uklidňoval tak, že začal učit ústavní právo na univerzitě. Ve strukturách demokratické strany stoupal a kandidát na prezidenta Obama si jej vybral za svého spolukandidáta (anglicky running mate), což po jeho vítězství znamenalo pro Bidena pozici viceprezidenta. Pro mnohé by šlo o naplnění všeho, o co usilovali. Pro Joea je ale úspěch spojen s nepříjemnou zprávou od tajné služby – až na předem schválené výjimky nesmí v době, kdy zastává úřad a šest měsíců poté, řídit.

Moderátor Jay Leno a Joe Biden za volantem Fordu F-150 Lightning:

Když se senátor Biden rozhodoval, zda pozici running mate vzít, objíždět zemi s Obamou a být připraven převzít roli státu, kdyby došlo k tragédii, mezi argumenty, proč se na to všechno vykašlat, byl prý právě onen zákaz řízení.

Historie ale dopadla tak, jak dopadla, a krásný Chevrolet Corvette C2 Stingray vyjede z garáže jen opravdu vzácně. Zajímá vás, kdy dostal Biden výjimku, aby mohl zase sednout za volant, který tolik miluje? Jednou z těch ojedinělých příležitostí bylo právě natáčení se slavným moderátorem Jayem Lenem, kterému se svěřil také se svým hříchem – porušením maximální povolené rychlosti.

Biden za volantem země

V roce 2020 Biden vyhrál americké volby, když těsně porazil úřadujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který na rozdíl od kandidáta demokratů dával přednost spíše britským Rolls-Roycům. Prezidentské křeslo mu přineslo známý neprůstřelný Cadillac zvaný Beast, ale také samozřejmě další zákaz řízení. Láska k autům ale Joea neopouští ani na prahu osmdesátky, zajímá se o elektromobilitu, ve které vidí šanci, jak z Ameriky opět udělat automobilovou velmoc. Zároveň by její pomocí rád vrátil alespoň některá dobře placená pracovní místa do kdysi prosperujících oblastí, jako je Detroit.

Biden se rád nechá vyfotit za volantem auta. Ať už v Chevroletu Corvette na veletrhu v Detroitu, nebo jako zde, v Jeepu Wrangler Rubicon u Bílého domu:

V roce 2024 čekají Ameriku další prezidentské volby. Dá se předpokládat, že jejich výsledek bude opět vyrovnaný, kampaň napínavá a prezidentské debaty ostré, a tak nezbývá než čekat, kdo usedne na zadní sedadla Beastu a kdo se bude smět vrátit za volant svého vlastního auta.

Reklama

Načítám