Hlavní obsah

Nejhezčí obytňák? Škoda Roadiaq se ukazuje na nových fotkách. Nechybí mobilní kancelář nebo kompaktní kuchyňka

Foto: Škoda Auto

Žákovské vozy se zřídkakdy projeví na výsledné podobě produkčních automobilů. I když kdoví, tentokrát by se to mohlo podařit, co myslíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední odborné učiliště Škoda Auto je vzdělávací zařízení fungující pod taktovkou mladoboleslavské automobilky a jako takové už od roku 2014 chrlí každoročně do světa žákovské vozy, které reagují na styl, trendy či potřeby automobilového průmyslu.

Článek

Přesně tak, v pořadí už devátý žákovský vůz Škoda Auto je obytňák! Jmenuje se Roadiaq a jak je patrné z fotografií, využívá produkční elektromobil Enyaq coby praktický a účelný základ pro obytnou vestavbu. Trh s obytnými vozy a obytnými vestavbami se během posledních let velmi rozmohl, a tak není překvapením, že se lidé ze Škodovky rozhodli žákovský vůz pro rok 2023 navrhnout právě v tomto stylu.

Letošní vůz navržený studenty ze Středního odborného učiliště Škoda Auto vychází z konceptu zvaného „Let’s explore“, což skvěle vystihuje celkovou povahu projektu. Cílem totiž bylo postavit multifunkční obytný vůz s mobilní kanceláří, který by „digitálním nomádům“, jak říkají lidé z automobilky, umožňoval nejen cestování, ale i práci či trávení volného času – nebo dokonce vše najednou, alespoň do určité míry.

Vůz Škoda Roadiaq, na kterém pracovalo celkem 29 studentů, disponuje šikovnou mobilní kanceláří s permanentním přístupem k internetu, 27palcovým monitorem a dokovací stanicí pro dobíjení elektrických spotřebičů, ať už je to notebook, nebo mobilní telefon. Přitom není problém proměnit pracovní prostředí během několika minut na obytné – jak potvrzuje chytře řešená postel a kompaktní kuchyňka.

Foto: Škoda Auto

Na projektu letošního žákovského vozu se podílelo 29 studentů ze Středního odborného učiliště v Mladé Boleslavi. Nadané učně vzali pod svá křídla specialisté z automobilky a externích firem zabývajících se obytnými vestavbami.

„Jako obytný vůz s mobilní kanceláří vám Roadiaq umožňuje pracovat, kdekoli chcete. Je tak symbolem koncepce ‚New Work‘, ke které se ve společnosti Škoda Auto plně zavazujeme – využíváme co největší flexibilitu, abychom nalezli vyvážené optimální řešení pro tým,“ dodává Maren Gräf, členka představenstva společnosti Škoda Auto za oblast lidé a kultura.

Kromě praktičnosti se při vývoji speciálního žákovského vozu Roadiaq myslelo i na udržitelnost a využitelnost. Interiér je tak z udržitelných materiálů, využitelnost zajišťuje pohon všech kol, díky čemuž je možné s vozem probádat i místa mimo zpevněné cesty. „Náš devátý žákovský vůz tak působivým způsobem ukazuje, čeho mohou lidé společně dosáhnout, pokud se takovému projektu věnují s nadšením,“ dodává Gräf.

Škoda Roadiaq se však od produkčního modelu Enyaq neliší pouze obytnou vestavbou a interiérem z udržitelných materiálů – projekt si vyžádal i zcela novou střešní konstrukci, což je patrné zejména při pohledu zezadu a z boku. A přesně proto na studenty při stavbě tohoto působivého projektu dohlíželi kromě jejich kantorů rovněž specialisté přímo z automobilky, a dokonce i externí zástupci firem specializujících se na obytné přestavby.

„Projekt žákovského vozu je stejně jedinečný jako každé z výsledných vozidel,“ nechal se slyšet Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast výroby a logistiky. „Oceňujeme netradiční, chytré přístupy a hledáme cesty, jak věci realizovat. Naši firemní kulturu navíc definuje smysl pro detail, silná spolupráce a schopnost dělat věci jinak.“

Projekt takzvaných žákovských vozů funguje už od roku 2014 a od té doby se na nich stačily podílet stovky různých studentů. Pro studenty ze Středního odborného učiliště v Mladé Boleslavi jde o výbornou průpravu a zajímavý způsob vzdělávání a odborné přípravy pro další fáze jejich kariéry.

Projekt žákovského vozu i činnost školy spadá pod projekt Škoda Academy, která sama o sobě funguje už deset let. „Projekt žákovských vozů dává našim učňům příležitost žít a ztělesňovat tohoto ducha již na počátku jejich kariéry a zároveň rozvíjí jejich stávající dovednosti a pomáhá jim objevovat nové,“ uzavírá Oeljeklaus.

Načítám