Hlavní obsah

Návrat klaunské boty: BMW představilo parádní koncept Touring Coupé s karoserií shooting brake

Foto: BMW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW představilo další naprosto parádní koncept, tentokrát postavený na základech současného modelu Z4. Má šestiválec, pohon zadních kol a stylovou karoserii ve stylu shooting brake. Připomíná tak netradiční sportovní model Z3 Coupé příznačně přezdívaný „klaunská bota“.

Článek

V průběhu ani ne dvou uplynulých dekád představilo BMW dlouhou řadu krásných konceptů. Potíž je, že jakkoliv odborná i laická veřejnost nad nimi slintala (včetně noblesně oděných účastníků přehlídek, na kterých byly odprezentovány), Mnichovští svým skalním fanouškům jen málokdy udělali radost a pustili některý z nich do výroby. I když je pravda, že existují i čestné výjimky

Jaký osud potká koncept Touring Coupé právě představený na přehlídce Elegance v malebném letovisku u jezera Como v Itálii? Sami určitě poznáte, že jde o poctu minulosti – tedy ikonické „klaunské botě“ alias modelu Z3 Coupé – zabalenou do moderního designu současné Z4, na jejíchž základech je koncept postavený.

Pod dlouhou kapotou se ukrývá poctivý foukaný šestiválec o objemu 3,0 litru, který nespecifikovaným výkonem (sériová Z4 M40i produkuje 340 koní) roztáčí zadní kola. To vše zabaleno do nevšední, ale zároveň parádní karoserie zvané shooting brake.

Foto: BMW

Koncept Touring Coupé pohání řadový šestiválec a pyšní se exkluzivním lakem a zakázkovým čalouněním. Přesto se výroby nejspíš nedočká.

Při bližším pohledu vidíme, že nejde jen o designovou poctu modelu Z3 Coupé, jehož výroba skončila před cca 20 lety – linie boční oken je zakončena takzvanou Hofmeisterovou křivkou, která sahá dokonce ještě dál do minulosti.

Nostalgické tvary pak designéři z Mnichova doplnili vypouklými svalnatými blatníky oděnými do šedého laku Sparkling Lario, který je exkluzivní pro koncept Touring Coupé. Dalším charakteristickým znakem konceptu je například zdvojené žebrování v přední masce nebo parádní litá kola s pěti paprsky dělenými vždy do čtyř jednotlivých segmentů.

Rozvržení interiéru je v podstatě kompletně převzato z modelu Z4, ovšem v tomto případě je čalounění od prestižní kožedělné dílny Poltrona Frau, čímž interiér nabývá jakéhosi puncu luxusu. Samozřejmě nesmí chybět zakázková sada zavazadel perfektně vyplňujících zavazadlový prostor.

Co teď bude s konceptem dál? BMW oficiálně potvrdilo, že velkosériovou výrobu rozhodně neplánuje, takže si většina z nás musí nechat zajít chuť. Jenže ti, co mají opravu hluboké kapsy, mají určitou naději. Šušká se totiž o omezené produkci (nejspíš 50 kusů stejně jako u Batmobilu) s astronomickou cenovkou. Pokud ale už teď nemáte jedno objednané, máte stejně nejspíš smůlu…

Reklama

Načítám