Hlavní obsah

Místo laku pravé zlato a k tomu deštník z krokodýlí kůže – Nový vůz Dartz je pocta Diktátorovi

Foto: Dartz

Chtěli byste se cítit jako slavný diktátor Aladeen ze slavné satirické komedie? Máte možnost – firma Dartz slaví deset let od uvedení filmu, ve kterém se tehdy předvedla v plné parádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokterý výrobce umí být tak extravagantní jako lotyšský Dartz. V podstatě jde o dodavatele naprosté automobilové exkluzivitu pro ty nejzhýralejší boháče světa, a tak je docela dobře možné, že Dartz buď milujete, nebo jím pohrdáte – ale nic mezí tím. Tato kontroverzní značka teď přišla s další nepřehlédnutelnou novinkou.

Článek

Aligátoří nebo žraločí kůže? Zlato, diamanty a drahé kameny? Lůžková úprava nebo třeba vířivka? Není problém – firma Dartz Motorz neumí svým movitým zákazníkům říct ne, a tak je u ní možné téměř všechno. Pravdou však zůstává, že jsme se od ní už delší dobu nedočkali hranatého, nesmyslně výkonného a pompézního terénního vozu.

Foto: Dartz

Kdokoliv, kdo by chtěl „láskyplně utlačovat“ svoji milovanou zemi, má nyní možnost

Při pohled na vůz si člověk vybaví film Diktátor, satirickou komedii, kde se v titulní roli objevil britský herec Sacha Baron Cohen. Snímek pojednával o „hrdinském příběhu diktátora, který riskoval svůj život, aby jeho láskyplně utlačovaná země nepadla do rukou demokracie“. Věřte nebo ne, ale letos je tomu už deset let, co tento komediální snímek urážející půlku světa vtrhnul do kin.

Toto nové, jak jinak než zlaté, nesmyslně drahé, nesmyslně výkonné a nesmyslně okázalé SUV nese název – hluboký nádech – Dartz Prombron The Dictator Aladeen Edition MMXXII. Je evidentní, že role Dartzu ve filmu Diktátor, který zhlédly miliony lidí po celém světě, byla pro firmu velmi slušnou reklamou – překvapivě se však vozy vyobrazené ve snímku nikdy oficiálně neprodávaly, tedy alespoň doteď.

Úplně na začátku totiž vznikly pouze tři vozy „diktátorského“ Dartzu pro účely natáčení a kupodivu až teď, deset let od uvedení filmu, jsme se konečně dočkali. Je tedy příhodné, že tato svým velmi svérázným způsobem speciální edice vznikla v omezené desetikusové sérii.

Překvapivě se však najde několik málo rozdílů mezi filmovým vozem a tím produkčním. Původní „SUV Aladeen“ totiž technicky vycházelo z Hummeru H2, avšak jeho moderní interpretace vychází z podstatně modernějšího vozu, konkrétně z Mercedesu-Maybach GLS. Pod kapotou ale zůstal původní motor, 4,0l dvakrát přeplňovaný osmiválec. Neobešel se však bez nějakých těch úprav.

Foto: Dartz

Zlatá fólie je již minulostí – Dartz v edici The Dictator Aladeen má neprůstřelnou karoserii pokrytou pravým zlatem!

Dartz se podíval osvědčenému agregátu z dílen Mercedes-AMG na zoubek, a tak byl osazen novým sacím i výfukových potrubím, přibyla také o něco výkonnější turbodmychadla, potom už stačilo jen nainstalovat novou řídicí jednotku a výsledkem jsou vskutku impozantní výsledky. Konkrétně výkon 800 koní a 1 000 newtonmetrů točivého momentu.

Díky tomu se tento drobek i přes svoji nezanedbatelnou bezmála třítunovou hmotnost dokáže rozburácet na stokilometrovou rychlost za pouhých 3,8 sekundy a fyzikální zákony se mu daří ošálit až do rychlosti 280 km/h.

Zajímavé je, že tato kreace jménem nesdílí žádné karosářské díly s původním vozem – všechno, co na povrchu tohoto monstra vidíme, je kompletně dílem šílenců od Dartzu. Ještě pozoruhodnější je však fakt, že karoserie je kompletně imunní vůči střelným zbraním a nejen to – onen zlatavý povlak na jejím povrchu není zlatá fólie, nýbrž opravdové zlato.

Již v základu tu za své peníze dostanete balistickou ochranu, ovšem kdo by se ani tak necítil dostatečně bezpečně, může si připlatit za ochranu před různými trhavinami, jako jsou ruční granáty nebo miny. A to stále není vše – v nabídce je i ochranná helma, ke které dostanete neprůstřelný deštník z krokodýli nebo hroznýší kůže.

V otázce interiéru se samozřejmě fantazii meze nekladou, majitel společnosti však nedávno prohlásil, že firma již nebude používat k čalounění interiérů svých vozů pravou kůži. Jedním dechem však dodal, že společnost v případě vysoké poptávky produkci původně plánovaných deseti kusů ráda navýší. Za každý vůz si firma řekne o jeden milion dolarů (cca 25 milionů korun).

Reklama

Načítám