Hlavní obsah

Lunární modul inspirovaný vozy Škoda má jméno Luniaq

Foto: Xtend Design

Inspirací pro lunární vozidlo byla Škoda Enyaq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulosti se už objevila řada vozů, které se podívaly do kosmu – v tomto ohledu se patrně nejdále dostal americký koncern General Motors, ovšem pozadu není ani taková Toyota nebo dokonce Audi. O kousku Tesly ani nemluvě. Tentokrát si však ukážeme koncept společnosti Xtend Design, která používá jako inspiraci české vozy Škoda. Možná tedy nepřekvapí, že vůz dostal jméno Luniaq.

Článek

„Těm lidem z Garáže už muselo dočista přeskočit, vždyť do Apríla je ještě daleko,“ slyšíme vás až sem. Jenže přátelé, to se opravdu stalo – českými vozy inspirované měsíční vozidlo dostalo jméno Luniaq. Tvůrcem je firma Xtend Design s výraznou českou stopou – duchovním otcem projektu je architekt Tomáš Rousek a firma se sídlem v Londýně má pobočku i v Praze.

Foto: Xtend Design

Podle architekta Tomáše Rouska by mohlo být možné obývat nová zákoutí sluneční soustavy již v nedaleké budoucnosti. Lidská rasa na to podle něj je dostatečně technologicky vyspělá

Vůz inspirovaný Škodou Enyaq se poprvé představil na akci Czech Space Week neboli Český kosmický týden. Čtvrtý ročník tohoto festivalu, který se uskutečnil v první polovině listopadu, nabídl plno kosmických akcí pro nadšence z řad odborné i laické veřejnosti. Na akci se podílelo i Ministerstvo dopravy, díky čemuž byly všechny akce festivalu zdarma. Na stránkách Czech Space Week je možné si prohlédnout záznam.

Koncept lunárního vozu je založen na platformě MMSEV od vesmírné agentury NASA a bude schopen pojmout celkem čtyři astronauty. K zajímavým prvkům patří okna z transparentního hliníku, který lépe odolává ohromnému náporu tlaku v kosmu, zároveň je odolnější proti drobnému poletujícímu kamení. Nesmí chybět přídavná polyethylenová ochrana proti radiaci, spodní přední okno pak umožňuje řidičům sledovat terén pod vozem.

Měsíční vozidlo Luniaq mimo jiné disponuje stereoskopickými kamerami, které jsou schopny vytvořit trojrozměrný obraz a živě jej promítat na základnu. Jinými slovy, Xtend Luniaq lze řídit i na dálku. Vůz pak jezdí na speciálních bezvzduchových pneumatikách, které vyvíjel Michelin.

„Udržitelný vývoj nám umožňuje posouvat pole působnosti lidské rasy do kosmického prostoru. Rádi bychom inspirovali další nadšence do vědy a techniky k progresivnímu vývoji technologií, které by nám jednou mohly umožnit žít a jezdit i jinde než u nás na Zemi,“ nechal se slyšet Rousek. „Technicky vzato lidská rasa k tomuto kroku vyvinutá je, troufám si tedy říct, že taková vize je především otázkou času, naší motivace a pochopitelně peněz. V současnosti se rozvíjející éra elektromobility by se tak mohla rozšířit klidně až za hranice sluneční soustavy.“

Nyní nezbývá než čekat, zda se lunární modul opravdu někdy podívá mimo planetu Zemi. My mu budeme držet palce.

Reklama

Načítám