Hlavní obsah

Boeing úspěšně otestoval prototyp létajícího auta

Foto: Boeing

Létající auto od Boeingu úspěšně provedlo první krátký autonomní let, včetně samostatného vzletu a přistání

S myšlenkou auta, které by umělo létat, si lidstvo pohrává už od doby, co jsou na světě auto i letadlo. Jenže zatím tuto vizi nikdo nedotáhl do zdárného konce a do fáze sériové výroby – alespoň tedy zatím.

Článek

Dlužno podotknout, že velmi blízko je taky slovenská firma AeroMobil, která funguje překvapivě dlouho – už od roku 1990. Jenže ani slovenský projekt se nepodařilo prosadit ke komerčnímu užití. Bude americký letecký gigant první?

Foto: Boeing

Nebude stačit mít našetřeno hodně peněz, k řízení „létajícího osobního vozidla“ bude potřeba také pilotní licence

Má k tomu dobře nakročeno – minulý týden proběhl úspěšný zkušební let prototypu ve městě Manassas v americkém státě Virginia. Výtvor Boeingu by měl založit novou kategorii jakéhosi „autonomního osobního létajícího vozidla“, jak uvádí výrobce, a bude první vlaštovkou projektu NeXt division.

Autonomní „vůz“ zatím prodělal jen základní úkony jako vzlet, vznášení a přistání. Jak si bude stát v provádění komplexnějších úkonů, o tom se víc dozvíme v průběhu roku, kdy by mělo testování postupně nabývat na intenzitě.

„Odbornost a inovace Boeingu byly v posledních letech kritické při vývoji nejbezpečnější a nejefektivnější formy dopravy, a budeme i nadále zodpovědně přistupovat k rozvíjení nových řešení moderní mobility,“ prohlásil Greg Hyslop, šéf vývoje Boeingu.

„PAV Prototype“, jak zatím zní pracovní název konceptu, byl schopen samostatného letu od vzletu až po přistání, a jeho plně elektrický pohon má akční radius 80 km. Na „letadlo“ je taky překvapivě kompaktní – na délku má 9 metrů a jeho rozpětí činí 8,5 metru.

Jako největší cíl si společnost Boeing momentálně vytyčila úspěšné provedení inauguračního zkušebního letu, který by umožnil schválení od potřebných institucí. Boeing si od toho slibuje revoluci „městské“ mobility a vedoucí pozici v teprve vznikajícím oboru. Firma také pracuje na nákladní verzi, která by pojala náklad o hmotnosti až 226 kg.

Foto: Boeing

Základy má kříženec auta a letadla od Boeingu za sebou, otázkou však zůstává, co bude následovat. Dostane schválení od úřadů?

Kalifornský Boeing samozřejmě není jediná firma, která se shlédla ve vidině létajících aut – kromě slovenského AeroMobilu tu je ještě německý Volocopter a největší konkurent Boeingu – francouzský Airbus. Troufne si někdo vsadit, kdo bude první?

Reklama

Související témata:
Načítám