Hlavní obsah

Víte, že je váš volant v autě špinavější než záchod?

Foto: Škoda Auto

Interiér Škoda Karoq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle není nic chutného ani příjemného, pokud tedy právě sedíte u jídla, raději ho odložte. Nebo nechte čtení na jindy. Krom toho si dojděte do nejbližší drogérie pro dezinfekční ubrousky, protože se s vámi klidně vsadíme, že je ještě dnes budete potřebovat? Na co? Na vaše auto, respektive volant, který každý den berete do ruky.

Článek

Všichni si po příchodu domů myjeme ruce. Myjeme si je i po použití toalety. Stejně tak pravidelně umýváme a dezinfikujeme toaletu a její prkýnko. Potud je vše v pořádku. Ale teď si schválně zkuste vzpomenout, kdy jste naposledy dezinfikovali svůj volant, na který denně saháte ne úplně čistýma rukama. Udělali jste to vůbec někdy? Možná ne, ale po přečetní následujících řádků to bude to první, co uděláte, to se vsadíme.

V Americe proběhla studie toho, jak jsou na tom auta s čistotou interiéru. Studii si vzala na starost autopůjčovna CarRentals.com, která se zeptala jednoho tisíce amerických řidičů, jak jsou na tom s úklidem a čistotou interiéru auta. No, výsledek asi nepřekvapí, ale moc hezký tedy není. Hned 32 % dotázaných přiznalo, že nějaký úklid nebo očistu moc neřeší a vzpomenou si na ni maximálně jednou za rok.

Nic moc, co říkáte? Tenhle průzkum zaujal Národní centrum biotechniky, jehož zaměstnanci se na čistotu aut zaměřili o něco podrobněji. A znovu varujeme, ty výsledky nejsou moc chutné. Podle výzkumu je totiž interiér auta tím nejšpinavějším místem, s jakým během dne vůbec můžeme přijít do styku. Co se počtu bakterií na centimetr čtvereční týče, měří se tato hodnota v jednotce CFU, což je počet kolonií bakterií. A teď pozor. Volant našich aut je na tom úplně nejhůř. Hůř než třeba telefon, který se může „pochlubit“ hodnotou 100 CFU, ale i horší než záchodové prkénko, která má průměrně jen 172 CFU. Hůře jsou na tom třeba tlačítka ve výtahu, kterých se dotýká velké množství lidí i opravdu špinavýma rukama. Jejich hodnota je 313 CFU.

A teď se dostáváme k těm autům. A opravdu to není nic hezkého. Průměrné auto má jen na volantu hodnotu bakterií 629 CFU, přičemž nejčastěji jde o bakterie stafylokoka, které způsobují velkou řadu infekcí a nemocí, a také o viry Propionibacterium, které mají na svědomí vážné kožní infekce. O zbytcích fekálií se asi už zmiňovat nemusíme. No, jak říkáme, nic moc. A už nám věříte, že ještě dnes poběžíte pro dezinfekci, abyste umyli interiér? My to rozhodně uděláme.

Reklama

Související témata:
Bakterie
Načítám