Hlavní obsah

Letem světem Porsche muzeem: Nejkrásnější sporťáky si můžete prohlédnout doma z gauče

Foto: Porsche

Tohle je opravdu těsné – stačilo jediné zaváhání a mohla vzniknout škoda za tisíce eur. Poklona před pilotem dronu za chirurgicky klidné ruce a nervy ze železa!

Chtěli byste navštívit muzeum automobilky Porsche, ale váháte, zda se vyplatí vážit cestu až do dalekého Stuttgartu? Díky zhruba dvouminutovému videu od výrobce dronů DJI můžeme do jeho útrob nahlédnout zcela zdarma. Než samotné exponáty je však možná ještě obdivuhodnější zručnost pilota dronu…

Článek

Dron se nejprve nenápadně vznáší nad střechou muzea, než klesne a proletí otevřenými vstupními dveřmi, poté okolo recepce a nad karbonovým přítlačným křídlem fialového modelu GT3 RS až k soutěžnímu modelu 953, který vyhrál dakarskou rally v roce 1984.

Pak už to jde v rychlém sledu – závodní speciály, okruhové placky, výjimečné hypersporty, nabroušené silniční střely, limitované verze a klíčové kousky nesmírně bohaté historie automobilky. To vše si můžete prohlédnout alespoň v rychlém průletu, ze kterého se točí hlava.

Nejen z dynamiky letu, která je v takto těsných uzavřených prostorách dechberoucí, ale především z odvahy pilota, jenž se svým strojem míjí neocenitelné exponáty doslova o centimetry, ne-li přímo o milimetry. To musely být nervy!

Lepší pozvánku do muzea Porsche jsme si tedy nemohli ani přát. A myslíme si, že teď už je základní otázka zodpovězena – za výlet do Stuttgartu to rozhodně stojí! Videozáběry jsou hezké, ale moci si u těch nádherných čtyřkolových skvostů postát a pokoumat si detaily, načichat se vůně kovu, oleje a kůže a hlavně nasát atmosféru jedněch z nejrychlejších aut své doby, to je prostě neocenitelné.

Reklama

Načítám