Hlavní obsah

Lancia chystá velký návrat! Už brzy představí nový Ypsilon, vypadat může i takhle odvážně

Foto: Lancia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Lancia v posledních letech živoří. V blízké budoucnosti by se to ale mělo změnit, koncern Stellantis totiž slibuje její oživení. Odstartovat ho má nová generace modelu Ypsilon, která se představí už v únoru.

Článek

Lancia na důležitou premiéru láká postupným servírováním informací, fotografií a videoukázek. Na prvním snímku si například můžeme prohlédnout kousek předních partií.

Italská automobilka v souvislosti s ukázkami nové generace navíc hovoří o limitované edici, kterou pojmenovala Edizione Limitata Cassina. Vzniknout má jen 1906 kusů (číslo odráží rok založení firmy) a půjde o čistě elektrický automobil. Na speciální verzi s Lancií spolupracuje italská společnost Cassina, již proslavil zejména designový nábytek.

Tato kooperace se má promítnout především v kabině, konkrétně u výběru materiálů a provedení interiéru.

Lancia také vyzdvihuje nový infotainment S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation). Pracovat bude na dvou obrazovkách s HD rozlišením, prostředí má být založeno na widgetech, které umožní velkou dávku personalizace.

Lancia Ypsilon.Video: Lancia

Další informace o novém Ypsilonu budou ještě přicházet, známý grafik a virtuální umělec Nikita Čujko, který pracuje pro motoristický web Kolesa, přesto už nyní přichází s vlastní představou, jak by nový malý hatchback mohl vypadat.

Jeho vize samozřejmě vychází z již dostupných upoutávek, kromě nich je ale inspirována také designem konceptu Pu+Ra HPE. Auto zaujme hlavně řešením předních světlometů, čelní masky a nárazníku. Zajímavé lampy najdeme i vzadu, velký prostor na víku kufru dostalo jméno automobilky.

Jak moc se Nikita do vzhledu nového Ypsilonu trefil, se dozvíme někdy v únoru příštího roku. Po technické stránce by vůz měl mít blízko k Peugeotu 208 nebo Opelu Corsa.

Kromě Ypsilonu se mluví o dalších dvou připravovaných modelech. V roce 2026 by se měla objevit zatím nespecifikovaná vlajková loď, pravděpodobně půjde o SUV, pak se prý dostane i na návrat slavného jména Delta. Na závěr ještě poznámka, že budoucnost Lancie má být spojena s elektrifikací.

Reklama

Načítám