Hlavní obsah

Kontroverzní návrh zákazu prodeje spalovacích motorů a nový Hyundai pro nenáročné – Týden v Garáži

Foto: David Markovič pro BMW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu další víkend a už teď můžeme tvrdit, že uplynulý týden se do světové historie zapsal tučným písmem. Evropská unie totiž definitivně schválila návrh zákazu spalovacích motorů v nových autech od roku 2035. Nepříjemná zpráva pro automobilky i řidiče v budoucnu významně otřese důležitým trhem s novými i ojetými auty. Nebo ne? Jaký je váš názor na situaci?

Článek

Evropská unie po dlouhých spekulacích nakonec definitivně schválila návrh zákazu prodeje nových vozů se spalovacími motory od roku 2035. Kontroverzním politickým rozhodnutím, vycházejícím z ekologické snahy udělat Evropu uhlíkově neutrální, pobouřila většinu řidičů, automobilových nadšenců i ostatních lidí odporujících nastávajícímu trendu elektromobility. Každá mince má ale dvě strany a na všem špatném lze najít i něco dobrého.

Jen krátce po oznámení výsledků hlasování se Dominik Valášek zamyslel nad nastávajícím koncem éry tradičních spalovacích motorů a představuje vám svůj pohled na budoucí automobilový svět. Vzpomíná přitom na minulá století a převratné vynálezy usnadňující každodenní život a současně se ptá, jaký je váš vztah k elektromobilům. Z naší ankety pak vychází, že většina českých řidičů se oblíbených spalovacích aut nehodlá vzdát.

Pokud jste v naší nejnovější anketě o vašem vztahu k elektromobilům ještě nehlasovali, můžete se zapojit zde:

Jaký je váš vztah k elektromobilům?
Elektromobil mi už v současné chvíli dává smysl
6 %
Zatím mi smysl nedává, ale věřím že v budoucnu bude
26,4 %
Nikdy! Držím se starých pořádků a spalovací auto si vezmu až do hrobu
67,6 %
Celkem hlasovalo 8865 čtenářů.

Čeká nás tedy elektrická budoucnost, nad kterou visí spousta otazníků. Jenže to neznamená, že je všem dnům konec. Ojetých aut se navrhovaný zákaz zatím netýká a na současném trhu stále je solidní výběr. I v dnešní době technologiemi nabitých aut se navíc prodávají také nenáročná rodinná auta za normální peníze, jakým je i námi otestovaný Hyundai i30 1.5 CVVT.

Foto: Lukáš Kukla

Hledáte povedené nové rodinné auto a spokojíte se i se slabším motorem? Nenáročný Hyundai i30 1.5 CVVT je pro vás zajímavou volbou

V uplynulém týdnu jsme vám navíc přinesli nejnovější test elektrického Volkswagenu ID.5 i první jízdní dojmy s jeho výkonnější variantou ID.5 GTX, s níž jsme se konečně projeli na českých silnicích. Ojetý Jeep Cherokee nám pak ukázal, jak má vypadat a jezdit opravdový off-road, přičemž jsme opět nahlédli do inzerce a vybrali další kilometrové rekordmany s nájezdem 100 000 kilometrů ročně jako nic.

Kvůli nadšencům do klasických aut i značky BMW jsme se vydali do soukromého muzea značky v Brně, vystavujícího vzácné exponáty, jaké mu může závidět i tovární sbírka v Mnichově. Při ojedinělé příležitosti jsme navíc nahlédli o pod pokličku pečlivých a časově náročných renovací.

Významnou novinkou uplynulého týdne pak bylo zveřejnění oficiálního českého ceníku očekávané dodávky Hyundai Staria Van, schopné převézt až tři europalety za až bezkonkurenční cenu. Jakou částku za ni zaplatíte?

Nudíte se a stále nemáte program na nastávající víkend? Podívejte se na naše tipy na auto-moto akce o následujícím volnu.

Reklama

Související témata:
Načítám