Hlavní obsah

K mání je Aston Martin z bondovky Dech života, s nímž agent 007 prchal z „Bratislavy“. Má lyže a funkční plamenomet

Foto: RM Sotheby's

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

James Bond, slavný fiktivní agent 007 sloužící v britské službě MI6, je ve své filmové podobě pevně spojen s automobily značky Aston Martin. A právě jeden zajímavý Aston Martin, který si zahrál v bondovce, je aktuálně k mání.

Článek

Jde o vůz ze snímku Dech života (v originále The Living Daylights) z roku 1987. V tomto filmu se poprvé jako James Bond představil herec Timothy Dalton, který si zahrál ještě v bondovce Povolení zabíjet (Licence to Kill). Pak ho vystřídal Pierce Brosnan.

Na Dechu života je ale zajímavá také skutečnost, že se děj částečně odehrává v Československu, zejména v Bratislavě. Roli Bratislavy ovšem sehrála Vídeň, na Slovensku filmaři natáčet nemohli. Bratislavské kulisy tedy poskytly ulice Vídně.

V jedné části snímku Bond prchá společně s dívkou jménem Kara Milovy z „Bratislavy“ do Vídně, a to cestou vedoucí přes zasněžené hory (umělecká licence samozřejmě). Řídí při tom Aston Martin V8 a v patách má československou Veřejnou bezpečnost i armádu.

A právě auto použité při natáčení těchto scén míří do dražby pořádané známou aukční síní RM Sotheby's. Aukce se uskuteční v americkém Monterey mezi 17. a 19. srpnem.

Podle RM Sotheby's je nabízený exemplář jedním z pouhých čtyř kompletních Aston Martinů využitých během natáčení. A má za sebou docela zajímavý příběh, který sahá ještě několik let před bondovku Dech života.

Vůz byl totiž vyroben už v roce 1973. V roce 1986 ho odkoupila společnost Eon Productions, jež snímky o agentovi 007 produkuje. Firma po ojetém kusu sáhla proto, že si nemohla dovolit čekat na výrobu nového auta - na model V8 se tehdy čekalo asi 18 měsíců.

Elegantní „gétéčko“ bylo původně zelené, ale produkce ho kvůli natáčení oděla do šedého laku a také ho opticky omladila, aby vzhled odpovídal V8 z roku 1986. Pochopitelně se dostalo také na hračky - Aston dostal odnímatelné lyže po stranách karoserie a vzadu se objevila atrapa raketového motoru.

A protože přímo tohle auto mělo podle scénáře narazit do hromady sněhu, štáb z něj ještě vyndal motor a převodovku.

Po natáčení Aston Martin zůstal několik let u firmy Eon Productions. V roce 1995 ho firma prodala sběrateli jménem Peter Nelson, ten pak v roce 2004 vůz poslal nejmenovanému americkému sběrateli a v roce 2021 stroj koupil vlastník současný. Ten se rozhodl automobil oživit a zrenovovat. Aston dokonce dostal motor, vidlicový osmiválec o objemu 5,3 litru, a pětistupňovou manuální převodovku.

A aby vůz vypadal opravdu filmově, majitel přidal také panel s ovladači různých vychytávek, které Aston Martin ve snímku uměl, a dokonce nechal na záď nainstalovat funkční plamenomet, aby přítomnost atrapy raketového motoru vypadala věrohodněji.

Společnost RM Sotheby's předpokládá, že by se Bondův Aston Martin mohl vydražit za částku mezi 1,4 až 1,8 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 30 až 39 milionů korun.

Reklama

Načítám