Hlavní obsah

Jeden z pěti vyrobených speciálů Lamborghini na prodej! Ano, je to traktor. A vyjde na miliony

Foto: Klima Lounge/ Adler Capelli

Zasvěcení dobře vědí, že počátky značky Lamborghini sahají až k zemědělským strojům. Tento umělecký kousek připomíná kořeny automobilky.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značku Lamborghini všichni známe jako výrobce luxusních supersportovních vozů, začátky byly však podstatně skromnější. Zakladatel Ferruccio Lamborghini se totiž živil prodejem traktorů – tento umělecký kousek připomíná právě zemědělské kořeny exkluzivní italské značky.

Článek

Před divokými supersporty nosily rozzuřeného býka ve znaku traktory. Po druhé světové válce se Ferruccio Lamborghini zasloužil o rozkvět italského zemědělství vyráběním zemědělských strojů. A evidentně velice úspěšně, protože mu to otevřelo dveře k produkci sportovních aut nesoucích jeho vlastní jméno.

O hádce Enza a Ferruccia, dvou horkokrevných Italů, se traduje hodně historek, ale ať už to bylo jakkoliv, odstartovalo to příběh jedné z nejzajímavějších automobilek moderní historie. K nedávnému stému výročí svého zakladatele (bylo to v roce 2016) pak značka nesoucí jeho jméno postavila skvostný supersport Centenario. A nezávisle také tento speciál…

Foto: Klima Lounge/ Adler Capelli

Italský umělec Adler Capelli se rozhodl ponechat svůj mistrovský kousek bez laku pro správný patinový efekt.

Má ho na svědomí italský umělec Adler Capelli a jak sami vidíte, jde o traktor. Zároveň je však také uměleckým dílem, vypadá totiž spíš jako silniční hot rod z alternativní minulosti. Capelli se ho totiž rozhodl záměrně ponechat bez laku, má tedy osobitý patinový efekt, který mu dává jakýsi steampunkový nádech.

Podrobností je známo jen velmi málo, tenhle speciál by měl mít pohon zadních kol a manuální převodovku, sosá naftu a na odometru svítí nájezd necelých 500 kilometrů. Dokonce je tu i jistá návaznost na automobily Lamborghini – při výrobě byly z velké části použity díly opravdových vozů již nepojízdných Lamborghini, převážně z raných dob automobilky, tedy z 60. let.

V roce 2016 vzniklo pět exemplářů, za jeden se ve spolupráci s karosářskou firmou Klima-Lounge účtovalo 430 tisíc švýcarských franků (v přepočtu lehce přes 10 milionů Kč). Nyní se jeden z pěti vyrobených kousků objevil na prodej a my jsme velmi zvědaví, kolik v aukci vynese. Pokud tedy toužíte mít v garáži opravdu speciální Lamborghini, které jen tak někdo nemá, máte naprosto jedinečnou šanci!

Reklama

Načítám