Hlavní obsah

Ikonický Pontiac po legendárním americkém herci Burtu Reynoldsovi se prodal za nesmysl

Foto: Barrett-Jackson

Auto po legendárním Burtu Reynoldsovi šlo do světa za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že pokud nějaký vůz vlastnila známá celebrita, může to výrazně navýšit jeho prodejní cenu. Stačí vzpomenout třeba na Steva McQueena, protože jím řízená fára se dnes draží za miliony. Tento klub však přivítal nového člena, jelikož jeden legendární Pontiac Firebird Trans Am SE po zesnulém Burtu Reynoldsovi šel do světa za opravdu nesmyslnou částku.

Článek

Černozlatý Pontiac Firebird Trans Am SE z roku 1977, dříve vlastněný dnes už zesnulou filmovou hvězdou Burtem Reynoldsem, čerstvě změnil majitele. Pozor, ten za něj zaplatil 495 000 amerických dolarů, což je v přepočtu skoro 10,7 milionu korun!

Foto: Barrett-Jackson

Není 10,7 milionu korun za starý pontiac přece jen trochu moc? Patrně ne, když jej vlastnila legenda

Možná vám to nepřijde divné, nicméně hodnota tohoto typu vozu (byť ikonického) ve stavu 1A, majetkově „nezatíženého“ celebritou, je asi 1,7 milionu korun. Hvězdná přirážka tedy činí devět milionů korun…

Burt Reynolds
Narodil se dne 11. února 1936 v Michiganu, zemřel 6. září 2018 (82 let) na Floridě. Reynolds si zahrál například ve filmech Vysvobození, Němý film, Tajný závod, Nejlepší bordýlek v Texasu, Charlie: Všichni pejskové jdou do nebe, Hráč, Mr. Bean: Největší filmová katastrofa či Trestná lavice. Ze seriálů jmenujeme Akta X nebo Jmenuju se Earl.

Ted něco blíže k autu a jeho vizuálu – modely Trans Am SE s kódem Y82 ve své době těžily z vizuálního balíčku zahrnujícího zlaté nápisy, zlaté pruhy, zlatá kola, zlatou palubku a odnímatelné střešní panely.

Foto: Barrett-Jackson

Motor? 6,6 litru V8, bejby!

Co se týče motorizace, vpředu si brumlá 6,6litrový vidlicový osmiválec o výkonu 183 metrických koní, spojený s líným třírychlostním automatem. Odborníci se možná pozastaví, proč si matador typu Reynolds tehdy nepřiplatil 50 babek za balíček W72 zvyšující výkon na 200 koní?

Foto: Bandit Movie Cars

Burt Reynolds pózující před filmovým Pontiacem

Inu proto, že Burt si auto nekoupil, ale dostal jej darem za svůj výkon ve filmu Polda a bandita (Smokey and the Bandit). Slavný herec, který zemřel v roce 2018, předmětné vozidlo vlastnil zhruba do roku 2014, nicméně krátce před tím, než skonal, jej stačil vlastnoručně podepsat na vnitřní straně řidičových dveří.

Aukce Barrett-Jackson ve Scottsdale tak opět ukázala, že stačí mít relativně obyčejné auto, nicméně pokud jej vlastnila či řídila nějaká známá osobnost, může jeho cena vystoupat až do astronomických výšin. Otázkou pak jen bude, zdali se při jeho prodeji najde nějaký chtivý a dozajista movitý kupec…

Reklama

Související témata:
Načítám