Hlavní obsah

Zemřel Burt Reynolds – velká postava autařské filmografie

Foto: Profimedia.cz

Burt Reynolds

Včera večer oběhla svět velmi smutná zpráva, v požehnaném věku 82 let zemřel v důsledku srdeční příhody Burt Reynolds. Americký herec, držitel několika ocenění a zároveň majitel naprosto epesního macho-kníru utkvěl v paměti mnoha a mnoha fanoušků. Jenže v jeho monumentální filmografii se najdou i filmy s automobilovou tématikou, prim hraje hlavně Polda a bandita. Ale znáte i ty další?

Článek

Smokey and the Bandit (Polda a bandita) – 1977

Začít musíme pochopitelně naprostou legendou. Snímek Polda a bandita se stal mezi automobilovými nadšenci kultem a zároveň tak trochu reklamou na Pontiac Firebird Trans Am. Americké černé kupé se zlatými linkami a velkým emblémem na kapotě bylo spolu s kníratým Burtem v klobouku hlavní hvězdou akční komedie o pašování piva a unikání policistům. Není divu, že po odvysílání filmu vystřelily prodeje Firebirdu v USA do výšin. I když se o objektivních kvalitách filmu dá s úspěchem polemizovat, z dnešního pohledu se jedná o zábavné a kultovní dílo a zároveň „povinnou četbu“ všech automobilových fandů.

Smokey and the Bandit II (Polda a Bandita 2) – 1980

První film zaznamenal úspěch, proto musel zcela bez diskuze přijít další – natočený podle hodně podobného schématu. Taky tentokrát má „Bandita“ Burt pod zadkem Firebirda Trans Am a vedle sebe posazenou „Žabku“ prchající podruhé ze svojí vlastní svatby. Jen tentokrát se v doprovodném kamionu nepašuje pivo, ale slonice Charlotte, kterou je potřeba převézt z Miami zpátky do Texasu. Druhý díl nikdy nedosáhl popularity jedničky, ale zůstal úsměvnou komedií se spoustou autové kaskadeřiny. V roce 1983 vznikl ještě třetí díl, ovšem ten už byl pouze ždímáním zašlé slávy a Reynolds si v něm zahrál jen okrajovou roli.

Dukes of Hazzard (Mistři hazardu) – 2005

Mistři hazardu byl původně seriál o pašování „samohonky“ vysílaný v letech 1979 až 1985. Ze seriálu vzešel naprosto legendární vůz General Lee – tedy Dodge Charger z roku 1969, v němž bratři Dukové brázdí cesty zapadákova s alkoholem v kufru a policií v zádech. Podobnost s původním Smokey and the Bandit je velmi patrná a mnoho lidí dokonce tvrdí, že se jednalo o primární inspiraci. Burt Reynolds se ovšem s Dukes of Hazzard spojil až mnohem později, když si zahrál roli záporňáka – vlivného a neetického Bosse Hogga – v remaku z roku 2005. Taky tady platí, že se jedná o poměrně „nenáročný“ film, ovšem pokud vás baví automobilové honičky pospojované jednoduchým příběhem, směle do toho.

The Cannonball Run (Tajný závod) – 1981

Filmové zpracování skutečného ilegálního závodu má absolutně vše, co si lze od zábavně-autového filmu přát. Hromada nadšenců se sejde na startu tajného závodu a rozličnými metodami se v různých strojích pokouší dostat do cíle. Dost možná nejnápaditější ze všech je právě Burt Reynolds v roli JJ McClura sázející na falešnou sanitku Dodge Sportsman. Je drobnou zajímavostí, že taková sanitka v nelegálním závodě skutečně jela a opravdu jej nedokončila kvůli poruše převodovky. Film Cannonball Run dal vzniknout ještě druhému dílu z roku 1984. I v něm si Reynolds zahrál, ale jinak už dvojka za sledování snad ani nestojí.

Hooper – 1978

Jen rok po původním Smokey and the Bandit se proháněl Reynolds po stříbrném plátně opět v Pontiacu Firebird Trans Am. Tentokrát ovšem nikam nic nepašoval, ale zahrál si roli Sonnyho Hoopera – nejlepšího filmového kaskadéra svojí éry a zaníceného pokořitele výzev. Nedá se říci, že by se celý film točil jenom kolem aut, ovšem závěrečná kaskadérská sekvence zakončená obrovským skokem je naprosto parádní. Drobnou zajímavostí snímku je také jeho věnování všem filmovým kaskadérům, jejichž tváře sice nejsou vidět, ovšem jejich práce je pro akční trháky naprosto zásadní.

Stroker Ace – 1983

Burt Reynolds během svého života tíhl k závodům NASCAR a akční komedie Stroker Ace ze závodního prostředí je toho důkazem. Burt se tady prohání po oválech v obleku kuřete (kvůli svému sponzorovi se má stát „nejrychlejším kuřetem jihu“) a svádí boj se svým sokem. V posledním závodě sezóny potom vyhraje šampionát tím, že těsně před cílem havaruje a přes cílovou čáru se proklouže po střeše. Zajímavostí je, že v osmdesátých letech Reynolds spolu s kaskadérem Halem Needhamem skutečně vlastnil závodní tým NASCAR Mach 1 Racing.

White Lightning (Na straně zákona) – 1973

Snímek White Lightning, kde si Reynolds zahrál roli Gatora McKluskyho, platí za jeho vůbec první film s velkým důrazem na auta. Přestože vznikl několik let před Smokey and the Bandit a před seriálem Dukes of Hazzard, objevuje se tu motiv s pašeráky doma páleného alkoholu, neustále stíhanými místní policií. Film o pomstě nemá komediální podtext Burtových pozdějších kusů, ale scény s auty jsou tu vyvedené parádně a ohromný styl má taky velký sedan Ford 500 vybavený čtyřstupňovou manuální převodovkou.

Výše uvedené bijáky jsou jen kapkou v moři Reynoldsovy filmografie a docela určitě by šla zmínit ještě spousta dalších – jmenovitě třeba nepříliš zdařený Driven (Formule!) z prostředí IndyCar, kde si Reynolds střihnul vedlejší roli po boku Sylvestera Stalloneho. Jenže právě jmenované filmy utvářely automobilově-filmovou klasiku a taky profilovaly Burta Reynoldse coby dobráckého drsňáka s knírem, nezřídka unikajícího před policií. Bez Burta by nebyl žádný Bandita, žádní Dukes of Hazzard a můžeme se jen dohadovat, kolik tvůrců našich oblíbených filmů ještě legendární herec inspiroval. Burte, děkujeme za to.

Reklama

Související témata:
Načítám