Hlavní obsah

Do prodeje jdou poslední auta ze sbírky Burta Reynoldse

Foto: Bandit Movie Cars

Poslední auta Burta Reynoldse

Asi jen málokomu unikla v posledních týdnech zpráva o smutném skonu filmové legendy Burta Reynoldse. Muž stojící za legendárními akčními komediemi, kde hrála hlavní roli vedle jeho epického kníru také auta, zemřel 6. září na zástavu srdce ve věku dvaaosmdesáti let. Už v předešlých letech rozprodal Burt nemalou část svojí automobilové sbírky, nyní se však otevírá úplně poslední možnost, jak vlastnit vůz po filmové legendě.

Článek

Skrze aukční společnost Barett-Jackson zamíří zítra do dražby v Las Vegas hned čtveřice aut, přičemž tři z nich jsou dokonalými replikami vozů, ve kterých jezdil Burt ve svých filmech. O originály použité při natáčení se sice nejedná, ale o naprostou věrnost se postarala specializovaná společnost Bandit Movie Cars z Floridy. Každé auto má na palubní desce Burtův vlastnoruční podpis a každé auto má také Burta jako posledního majitele v originálním techničáku.

Za účelem aukce vzniklo dokonce i krátké video, v němž se objevuje pozvánka od samotného Burta. Ta byla natočena a použita u příležitosti starších aukcí, kdy se postupně prodávalo hned několik Reynoldsových pontiaců. Žádný z nich přitom za posledních několik let nešel s cenou pod hranici půl milionu dolarů, tedy necelých 11 milionů korun.

Vezměme to rovnou od nejzajímavějšího kusu a vůbec nejznámějšího auta z Burtovy filmové historie. Jedná se samozřejmě o černý Pontiac Firebird Trans Am z roku 1978 vyzdobený zlatou grafikou a všemi náležitostmi. Ikonický kus se objevil v původním snímku Smokey and the Bandit (Polda a bandita), ačkoliv film samotný je ještě o rok starší než prodávané auto.

Foto: Bandit Movie Cars

Pontiac Firebird Trans Am „Bandit“

Druhým vozem je stejný Trans Am totožného ročníku, ovšem v jiné barvě a z jiného filmu. Červený vůz s raketovým pohonem pochází z kaskadérského snímku Hooper, kde se objevil hlavně v nezapomenutelné honičce zakončené ohromným skokem.

Foto: Bandit Movie Cars

Trans Am jako replika z filmu Hooper

Taky třetí auto pochází z filmu, jenže spíš než o kupé od Pontiacu se jedná tentokrát o pick-up od Chevroletu v barvách zaváděcího vozu závodů Nascar. Bílý R30 s „tupláky“ na zadní nápravě pochází z roku 1978 a je upraven podle originálu použitého ve filmu Cannonball Run

Foto: Bandit Movie Cars

Chevrolet R30 v úpravě podle filmu Cannonball Run

Čtvrté auto je opět Trans Am, tentokrát však z novější třetí generace, konkrétně z roku 1984. Opět černý kus se zlatými dekory si původně nezahrál v žádném filmu, ale jedná se o vůz, v němž se Burt objevoval na různých akcích, aby podpořil svůj tým amerického fotbalu Tampa Bay Bandits.

Aukce v Las Vegas proběhne 29. září a zůstává otázka, kolik zájemci za svoje vyvolené kousky dají. Celkový výdělek by měl přesáhnout hranici jednoho milionu dolarů, tedy bezmála 22 milionů korun.

Reklama

Související témata:
Načítám