Hlavní obsah

Ikonický Fiat Panda 4 × 4 lepší než nový: Unikátní nizozemský restomod malé horské kozy jako oslava narozenin

Foto: Kaeve Cars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne „restomod“, asi si vybavíte nějaké vzácné a drahé auto, které prošlo důkladnou renovací, během níž dostalo řadu vylepšení a mnohamilionovou cenovku. Jenže tento styl moderních úprav se může týkat i vozů vcelku obyčejných.

Článek

Krásným důkazem je Fiat Panda 4 × 4 Piccolo Lusso, nádherný restomod původní hranaté Pandy s pohonem všech kol. Ta letos slaví 40. narozeniny, neobvyklou renovaci tak můžeme považovat jako dárek a součást oslav.

Za touto unikátní kreací stojí nizozemské společnosti Niels van Roij Design a Kaeve Cars. První se věnuje designu a přestavbám automobilů, druhá zase prodeji vzácných a zajímavých vozidel.

Na počátku byl poměrně zbědovaný exemplář Pandy 4 × 4 Sisley z roku 1989, který byl nejen potlučený zvenku, ale především měl až bolestivě poničený interiér. Auto prošlo kompletní renovací, pozornosti prý neušel jediný detail. Karoserie dostala nový lak v modrém odstínu Azzurro Blu, který se nově objevuje také na plastových dílech. Originál je měl nelakované.

Foto: Kaeve Cars

Skromný interiér je provedený skutečně luxusně! Výsledek je mnohem lepší než originál z fabriky.

Nejvíc ale do očí praští nový interiér. Tvůrci hojně použili kůži, najdeme ji nejen na čalounění sedadel, ale také na vnitřních výplních dveří, palubní desce a volantu. Zvolená barevná kombinace má připomínat středomořskou architekturu. A nechybí ani renovovaný přístrojový panel. Vynechat nemůžeme vymazlený nákladový prostor, v němž zaujme podlaha z teakového dřeva.

Hezkým detailem je symbol muže na kánoi, který najdeme na několika místech v kabině. Jde o odkaz na původní provedení Sisley, speciální edici odlišující se mimo jiné i ukazatelem náklonu – šikovnou vychytávkou pro roztomilého drsňáka s pohonem všech čtyř kol, který má schopnosti překonávat terénní překážky s podobnou lehkostí jako horská koza.

Velkou pozornost renovátoři věnovali také technice, pohonné ústrojí ovšem odpovídá originálu. Pod přední kapotou tak pracuje litrový čtyřválec o výkonu 36 kW, původní je také řešení pohonu všech kol a manuální převodovka.

Omlazený Fiat Panda 4 × 4 Piccolo Lusso představuje jednokusový projekt, další takové auto už tedy nevznikne. Jestli se vám líbí, můžete si ho u Kaeve Cars koupit. Cena ale není zrovna lidová (vcelku pochopitelně): vůz je k mání za 30 tisíc eur, což je v přepočtu asi 720 tisíc korun. Za takový unikát upravený s nevídanou péčí o detail je to však vlastně docela rozumná částka.

Reklama

Načítám