Hlavní obsah

Ghiath Smart Patrol: Drsňácké SUV na základech Nissanu Patrol bude střežit dubajské silnice

Foto: W Motors

Novým přírůstkem do vozového parku dubajských policistů sice není vysoce výkonný supersport, své uplatnění si však jistě obhájí – jako základ tu totiž posloužil poctivý teréňák Nissan Patrol

Služební vozy strážců zákona se vždy o trochu liší od svých civilních protějšků – ať už jde o zvýšený výkon motoru, zesílené nárazníky či jiné vybavení pomáhající při ochraně osob a majetku. Nový speciálně upravený služební vůz nafasovali také dubajští strážníci, kteří úpravu tohoto „služebáku“ vzali z gruntu. Jen nejde o typ vozidla, který bychom asi v Dubaji běžně čekali…

Článek

Dubaj – tohle město ve Spojených arabských emirátech by se dalo přirovnat k „zemi neomezených možností“. Tohle poměrně mladé město, založené teprve v roce 1833, se dnes může pochlubit ohromnými stavbami, jako je mrakodrap Burj Khalifa, eliptická budova Muzea budoucnosti nebo třeba hotel Gevora.

Foto: W Motors

W Motors možná znáte díky Lykanu Hypersport. Teď se tato firma pustila do úpravy policejních off-roadů pro dubajskou policii. Zvenčí došlo na nové nárazníky, rámy, nová kola, celý prostor okolo auta dokonce snímají kamery

V této zemi opravdu není díky velkému nerostnému bohatství o peníze nouze, což se projevuje i na vybavení strážců zákona – asi už jsme všichni viděli fotografie služebních Ferrari, Lamborghini, Mercedes–AMG a dalších výjimečných vozů, které střeží dubajské ulice prakticky denně. Tentokrát tu máme nový přírůstek – jen s tím rozdílem, že tento už je trochu z „jiného těsta“.

Vůz dostal jméno Ghiath, jde o arabský výraz pro slunce a patří také mezi jména v arabském kalendáři. Za vznikem tohoto drsňáka stojí společnost W Motors, kterou můžete znát díky výrobě exkluzivního dubajského sporťáku Lykan Hypersport. Lidé od W Motors jsou poměrně skoupí na podrobnosti, my však víme, že vůz je postaven na základech Nissanu Patrol, což je v tamních končinách – vedle Toyoty Land Cruiser – velmi oblíbený off-road.

Kromě klasického bílého laku s tmavě zelenými grafickými symboly, které jsou typické pro policejní auta v tomto emirátu, tu je pak řada karosářských úprav. Patří k nim nové, odolnější nárazníky s předním rámem, nová maska chladiče, nová zakrytovaná litá kola a nesmí chybět ani světelná rampa nad čelním oknem a majáky v přední masce a na střešních ližinách.

Foto: W Motors

V interiéru přibylo nezbytné vybavení jako vestavěné vysílačky nebo displej promítající obraz z bezpečnostních kamer. Z ovládacích prvků tu je dotykový displej místo středového tunelu nebo digitální displej na přístrojovém štítu

Původ japonského teréňáku je podstatně patrnější uvnitř – jsou tu povědomé díly jako třeba volant, volič uzávěrky diferenciálu nebo ovládání klimatizace. Na místo původního středového panelu lidé od W Motors umístili velký dotykový displej, pod ním je pak na zakázku vyrobený volič převodovky.

Další „instrumenty“ už jsou více profesního charakteru, nechybí zde vestavěné policejní vysílačky nebo druhý, široký displej přímo před spolujezdcem, který v reálném čase nabízí záznam z bezpečnostních kamer. V zadní části interiéru bychom pak tyto „komfortní“ prvky hledali marně – ta je totiž přizpůsobena převážně pro převoz pachatelů na služebnu.

Foto: W Motors

„Made in UAE“ – lidé z firmy W Motors se svým výtvorem rádi pochlubí, takže celý svět ví, že jedny z nejvytříbenějších policejních teréňáků vznikají ve Spojených arabských emirátech

Bezpečnostními kamerami potom disponuje i Ghiath sám o sobě – ty jsou rozmístěny různě po karoserii, aby snímaly kompletní 360stupňový záběr okolo vozu. Lidé od W Motors se prozatím nepochlubili technickými parametry, ovšem ani základ se nemá za co stydět.

Patrol totiž standardně sjíždí z linky s 5,6l vidlicovým osmiválcem o výkonu užitečných 405 koní už ve standardu, silnější verzi Nismo pohání dokonce verze o síle 434 koňských síl. Všechen výkon poté putuje na všechna čtyři kola přes sedmistupňovou automatickou převodovku.

Celým jménem Ghiath Smart Patrol od firmy W Motors bude vznikat v továrně ve čtvrti Dubai Silicon Oasis. Mělo by přitom jít teprve o první z mnoha podobných specializovaných vozů, které vzniknou v rámci programu Special Projects Division. Ten se soustřeďuje na technologie, bezpečnost a ochranu osob a majetku.

Na jaké další vozy se můžeme těšit? Alespoň v tomto případě se lidé od W Motors pochlubili – máme počítat s vozy upravenými pro Integrovaný záchranný systém, ale i zásahovou jednotku, které by měly vznikat právě na základech Nissanu Patrol, respektive SUV Chevrolet Suburban. V plánu jsou také speciálně upravené elektromobily a elektrické motocykly.

Reklama

Načítám