Hlavní obsah

Formuli 1 čeká „Pařba ve Vegas“ – Příští rok se tu pojede Velká cena

Foto: Formula 1

Formule 1 míří do Las Vegas – závodit se nebude na okruhu, ale přímo v bezprostřední blízkosti luxusních letovisek, barů, hotelů… a dalších zajímavých podniků, kterými je největší město státu Nevada proslulé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Formuli 1 se momentálně poměrně daří, ať už za to mohou nová auta, nová pravidla nebo strhující závěr loňské sezony – nebo od každého trochu. Výsledkem je, že se hlásí noví zájemci o práva na pořádání podniku Mistrovství světa – ke kterým se od roku 2023 bude počítat také Velká cena Las Vegas.

Článek

Monako. Silverstone. Monza. Spa. Imola. To je výčet jen několika tradičních míst konání Velké ceny Formule 1, ke kterým se téměř každoročně přidávají také nové podniky. K neokoukaným lokacím nepochybně patří třeba městské klání v ázerbájdžánském Baku, případně saúdskoarabská Džidda. Ale co byste řekli třeba na takové Las Vegas?

Foto: Formula 1

Potvrzeno: První Velká cena Las Vegas na městském okruhu se pojede už v listopadu 2023. Hlavní závod nebude klasicky v neděli, ale v sobotu. Asi proto, aby si lidé nemuseli brát v pondělí sick day…

Už je to oficiální – Las Vegas bude od příštího roku hostovat Velkou cenu Formule 1. Největší (avšak kupodivu nikoli hlavní) město amerického státu Nevada známé bujarými večírky, hazardem, nespočtem hostesek a dalšími neřestmi si ve své domovské zemi vysloužilo přezdívku Sin City neboli „Město hříchu“. Je to ale správné místo pro konání závodu Mistrovství světa?

Z finančního hlediska rozhodně. Las Vegas je obrovský tahák, město nabízí lákavé představení pro fanoušky Formule 1, zatímco úplně stejně nabízí F1 podívanou pro návštěvníky – obě strany si tedy jistě přijdou na své.

Největší město Nevady už ve skutečnosti podnik Formule 1 hostilo – v letech 1981 a 1982. Je však pravda, že příští rok to bude úplně poprvé, kdy se Velká cena Las Vegas pojede v záři reflektorů a neonů v bezprostřední blízkosti honosných hotelů a nočních podniků.

Foto: Formula 1

Městský okruh má mít na délku 3,8 míle, tedy něco málo přes 6 kilometrů. Nabídne rychlé i technické pasáže včetně tří rovinek. Piloti by tu měli dosahovat rychlostí až 342 km/h

Trať bude dlouhá 6,12 kilometru a bude mít celkem 14 zatáček, přičemž maximální rychlost má být na městský okruh poměrně děsivých 342 km/h. Rozvržení trati odhaluje tři dlouhé rovinky, poté sektor rychlých zatáček, který prověří aerodynamickou přilnavost vozů a odvahu samotných jezdců. Technická pasáž potom patřičně prověří brzdy a pro změnu mechanickou přilnavost vozů.

Vedení šampionátu momentálně pracuje na propagaci závodu ve spolupráci s americkým mediálním gigantem Liberty Media. Svou spolupráci na projektu už dle automobilové federace FIA přislíbil dokonce třeba pořadatel pokerových turnajů Caesars Entertainment, pohostinská a zábavní společnost MGM Resorts, případně luxusní letovisko Resorts World Las Vegas.

Foto: Formula 1

Formule 1 nezavítá do Las Vegas poprvé – jelo se tu už v letech 1981 a 1982. V roce 2023 však poprvé poslouží jako závodní okruh samotné „Město hříchu“

Při oznámení této velkolepé události si slavnostně potřásli rukama současný prezident a výkonný ředitel Formule 1 Stefano Domenicali a majitel společnosti Liberty Media Greg Maffei. Přítomen byl rovněž guvernér státu Nevada Steve Sisolak, což jen potvrzuje význam celé akce.

„Ikonické Las Vegas a královna motorsportu, Formule 1, jsou dokonalým spojením rychlosti a půvabu,“ prohlásil majitel Liberty Media. „Jsme opravdu nesmírně nadšení, že se nám naskytla možnost spolupracovat s našimi partnery na přípravě této velkolepé události. Formule 1 v posledních letech předvedla svůj neuvěřitelný potenciál a Grand Prix Las Vegas jej pomůže povýšit na novou úroveň.“

Velká cena Las Vegas bude jedním z už třiadvaceti podniků Mistrovství světa a jedním ze tří, které se konají ve Spojených státech – dalšími dvěma je potom okruh v Miami na Floridě a v texaském Austinu. Velká cena Las Vegas by se měla jet v listopadu 2023, bude tu však malá změna – hlavní závod se podle všeho má konat nikoli v neděli, ale v sobotu. Asi se tedy počítá, že se po závodě bude ve Vegas pořádně slavit.

„Formule 1 prožívá úžasné období a zároveň demonstruje velký růst samotného sportu,“ nechal se slyšet prezident F1  Domenicali. „Las Vegas je destinace známá po celém světě, a dle mého názoru neexistuje lepší způsob, jak divákům zpestřit kalendář našeho šampionátu.“

Reklama

Načítám