Hlavní obsah

Piloti F1 vyjadřují podporu Ukrajině. Šampionát se letos v Soči nepojede

Foto: Haas F1 Team

Formule stáje Haas s ruskou trikolorou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svět rychlých kol se začíná vyjadřovat k ruské invazi na Ukrajinu. Během dne se vedení seriálu Grand Prix rozhodlo, že se letos Velká cena Ruska nepojede vůbec. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu. Náhradní místo ještě není oficiálně potvrzeno, mluví se o tureckém Istanbulu.

Článek

Ruský útok na Ukrajinu vyvolává reakce i ve světě rychlých kol a vysokooktanového benzinu. Invaze nenechala chladným například německého čtyřiatřicetiletého jezdce stáje Aston Martin Sebastiana Vettela. Ten oznámil, že se nezúčastní závodu letošní série Formule 1, který se pojede v ruském Soči. „Je mi líto nevinných lidí, kteří jsou zabíjeni pro pitomé důvody,“ řekl čtyřnásobný mistr světa F1 na tiskové konferenci. Podpořil jej také úřadující mistr světa F1 Max Verstappen.

Závodní piloti Formule 1 si ale s rozhodnutím jet či nejet na Velkou cenu Ruska už nemusí dělat starosti. Vedení F1 oznámilo, že závod ruší. „Se smutkem a šokem sledujeme vývoj na Ukrajině a doufáme v rychlé a mírové řešení situace,“ stojí ve strohé tiskové zprávě.

Sebastian Vettel na tiskové konferenci:

Ještě ráno vedení šampionátu F1 přitom váhalo a vydalo pouze zprávu, podle které „bedlivě sleduje nestálý vývoj“ války na Ukrajině. Oficiálně není nový okruh vybrán, podle webu Carscoops by v kalendáři mohla zářijový závod v Soči nahradit obnovená Velká cena Turecka na okruhu v Istanbulu, který již „zaskakoval“ za jiné závody v letech 2020 a 2021 kvůli covidové pandemii.

K situaci se vyjádřila také americká stáj F1 Haas tím, že přebarvila svůj monopost. Odmítá totiž jet v barvách svého hlavního sponzora výrobce hnojiv Uralkali z Ruska, a to i navzdory tomu, že syn spolumajitele Uralkali Nikita Mazepin je pilotem této stáje. Problém je zejména v tom, že k logům na formuli patří také ruská trikolora.

Formule stáje Haas po odstranění loga ruského sponzora:

Toto symbolické gesto je důležité také pro to, že se ruský prezident Vladimír Putin často zúčastňoval závodů Formule 1 v Rusku. Více o ruské Grand Prix najdete zde. Na sociálních sítích navíc sílí hlasy, že právě zrušení veškerých sportovních událostí v Rusku a případný zákaz účasti tamních sportovců by mohlo symbolizovat spojení civilizovaného světa.

Reklama

Načítám