Hlavní obsah

Brad Pitt jako pilot F1, Lewis Hamilton producentem: Nový závodní film Apex začal s natáčením

Foto: Cinemagic Universe

Americký herec a dvojnásobný držitel Oscara Brad Pitt ve svých 59 letech natáčí film z prostředí vrcholného motorsportu.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních několika letech si filmoví fanoušci příliš mnoho trháků z prostředí královny motorsportu neužili – na mysli vytanou snad jen dokument Senna a potom Rivalové z roku 2013. Je však docela dobře možné, že se to brzy změní. Právě se totiž začal natáčet nový snímek, kde hlavní roli ztvární Brad Pitt!

Článek

Film s pracovním názvem Apex se začal natáčet během červencové Velké ceny v britském Silverstonu, a tak se dvojnásobný držitel Oscara přidal po boku svého štábu k současným ikonám vrcholného motorsportu, jako jsou Max Verstappen, Charles Leclerc, George Russell a další.

Tvůrci slibují fantastickou autenticitu a že by mohlo jít o kvalitní snímek, slibuje i jméno osvědčeného režiséra Josepha Kosinského, z jehož repertoáru vzpomeňme z nedávné doby třeba povedený snímek Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem. O výše zmíněnou autenticitu se potom má postarat zejména jeden z producentů, který má k Formuli 1 ve svých 38 letech stále velmi blízko.

Není jím nikdo jiný než současný jezdec F1 a sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton. Sám Hamilton i zbytek produkce jsou zatím velmi skoupí na slovo, na povrch však již vypluly informace o pozadí příběhu – závodnické alter ego herce Brada Pitta se má jmenovat Sonny Hayes, který se vrací ze závodnického důchodu, aby ukázal mladým puškám, zač je toho loket (takže něco jako Maverick na závodní dráze).

Foto: Cinemagic Universe

59letý Pitt (v popředí) se při natáčení během Velké ceny v Silverstonu setkal i se současnými jezdci Formule 1, jako je třeba Max Verstappen (v pozadí v tmavě modrém overalu).

„Hraju chlapa, který v devadesátých letech patřil k elitě, takže ve skutečnosti jsme se spolu potkávali na trati, Martine,“ řekl 59letý americký herec bývalému závodnímu jezdci Martinu Brundleovi v rozhovoru pro Sky Sports. „Sonnyho kariéru však ukončila děsivá havárie, načež se stáhne do ústraní a nanejvýš si občas zazávodí v jiných disciplínách.“

Hlavní hvězda filmu Sonny Hayes je novou týmovou jedničkou fiktivní stáje zvané Apex GP, kam se dostal zejména díky svým dřívějším úspěchům v motorsportu. Hayes po letech dostal nový impulz a opětovnou chuť závodit. Během natáčení se štáb pohyboval v blízkosti skutečných týmů, jako je Ferrari nebo Mercedes – dokonce při natáčení bylo použito i velmi podobné, autentické vybavení.

„Chuť opět závodit na vrcholné úrovni mu dodá jeho starý přítel a majitel závodního týmu, kterého ztvárnil Javier Bardem,“ dodává Pitt. „Potloukají se na chvostu startovního pole a bez bodů, přičemž Sonny jim má pomoci se z této šlamastyky dostat. Zároveň se ujímá mladého a talentovaného jezdce Joshuy Pearce, kterého hraje Damson Idris. Ten se od Sonnyho má hodně co učit.“

Mimo konání tréninků, kvalifikace a samotného závodu štáb na britské Velké ceně natáčel i jiné jízdní záběry. Brad Pitt usedne do filmového monopostu, který se nepodobá žádnému ze současných monopostů Formule 1, podle všeho má ve skutečnosti blíže k jednodušším vozům kategorie Formule 2. Došlo však na několik mechanických i aerodynamických úprav, aby se filmový vůz Formuli 1 přiblížil – s úpravami pomohli lidé ze stáje Mercedes. Zbarvení kombinující černou a zlatou barvu pak vzdáleně evokuje legendární barvy monopostů Lotus z let minulých v barvách John Player Special.

Osazenstvo čítající circa 500 tisíc diváků na Velké ceně Velké Británie tedy mělo program rozšířený ještě o hvězdy filmového plátna. Tvůrci zatím neuvedli, ba dokonce ani nenastínili, kdy má snímek vtrhnout do kin, slibují však autentické záběry ze závodů.

Právě jízdní záběry mají diváka vtáhnout do děje, produkce v neposlední řadě slibuje i působivou zápletku, která má celý děj prohloubit. Vzhledem k propojení natáčení se skutečnými závody je možné, že Sonnyho Hayese při vysílání některé z Velkých cen ještě v dohledné době uvidíme.

Jak se těšíte na nový závodní film?
Bude to pecka!
86,3 %
Bude to kravina!
13,7 %
Celkem hlasovalo 1032 čtenářů.
Související témata:
Brad Pitt
Načítám