Hlavní obsah

Ayrton Senna se vrátí na televizní obrazovky. Netflix mu věnuje seriál

Foto: F1

Brazilský pilot F1 Ayrton Senna.

Netflix připravuje pořad o jedné z největších legend motorsportu. Minisérie Senna má mapovat nejen závodnickou kariéru Ayrtona Senny, ale má nahlédnout i do soukromí úspěšného brazilského pilota F1.

Článek

„Neznal strach. Neznal limity. Neznal sobě rovného.“ Tímto sloganem se před 13 lety uvedl dokumentární film Senna, který režíroval britský režisér Asif Kapadia. Řada fanoušků rychlých kol ale chce další a další příběhy, jejichž hlavním hrdinou je oblíbený brazilský pilot F1. A právě pro ně připravuje americká streamovací platforma Netflix na příští rok seriál s povědomým názvem Senna.

Na šestidílné sérii bude pracovat produkční společnost Gullane, která sídlí v Sennově rodné Brazílii. Tragicky zesnulého závodníka má ztvárnit v Česku nepříliš známý brazilský herec Gabriel Leone, režie se mají zhostit Julia Rezende a Vicente Amorim.

„Je to pro mě obrovská zodpovědnost a také velká čest, že se mi dostalo možnosti ztvárnit ikonu, která v životě inspirovala miliony lidí v mojí rodné Brazílii i mimo ni,“ prohlásil Leone krátce po oznámení. „To, že jeho příběh díky Netflixu přiblížíme milionům lidí z téměř celého světa, mě inspiruje a nepochybně půjde o jednu z nejvýznamnějších rolí mé kariéry.“

Oproti veskrze dokumentárnímu snímku Senna z roku 2010 má být minisérie od Netflixu zaměřena kromě Ayrtonovy závodnické kariéry také na jeho soukromí, úspěchy i těžkosti. Natáčení však zatím ještě nezačalo, na obrazovkách se tedy seriál neobjeví dříve než v roce 2024, ne-li později.

Jak víme, Senna po svých začátcích na motokárách a v juniorských formulích poprvé oficiálně nastoupil do Formule 1 v roce 1984 u týmu Toleman, přestože už testoval pro McLaren o pár let dříve.

Na promáčené Velké ceně Monaka s podceňovaným Tolemanem získal fantastické druhé místo, když předjel všechny hvězdy včetně Nikiho Laudy. Než stačil předjet vedoucího Prosta, byl závod ukončen.

Po Sennovi potom sáhl tým Lotus, kde Brazilec předvedl několik fantastických vítězství, auta schopného vyhrávat šampionáty se mu však dostalo až u McLarenu, se kterým získal 3 tituly mistra světa. Jeho kariéru předčasně ukončila tragická kontroverzní havárie s vozem Williams na VC San Marina 1994, která se tehdy jela v Imole. Bylo mu 34 let.

Reklama

Načítám