Hlavní obsah

Autosalon v Tokiu překvapila tajemná sportovní Toyota. Ve skutečnosti jde o auto jiné značky

Foto: Facebook/Saitama Automobile College

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na právě probíhajícím tokijském autosalonu vzbudilo velkou pozornost auto s označením Toyota S-FR Roadster. A nejen kvůli vzhledu, velice neobvyklý je také jeho příběh.

Článek

Možná si pamatujete, že v roce 2015 v Tokiu automobilka Toyota představila koncept sportovního vozu pojmenovaný S-FR. I když studie vyvolala slušný zájem, na produkční verzi nikdy nedošlo.

A teď se najednou na tokijském autosalonu objevila Toyota S-FR Roadster, která ale s Toyotou nemá skoro nic společného.

Jde totiž o jednokusovou specialitku, kterou postavili studenti japonské Saitama Automobile College. Navíc ji dali dohromady z Mazdy MX-5 třetí generace (NC).

Ikonický roadster posloužil jako technický základ, z velké části zůstala také karoserie - stejné jsou dveře, přední kapota, plátěná střecha, zrcátka nebo třeba čelní okno.

Vyměněny však byly ty díly, které mají největší vliv na design a celkový dojem z auta. Cílem studentů totiž pochopitelně bylo, což naznačuje už označení vozu, vzhledem navázat na původní koncept S-FR z roku 2015.

Mazda proto dostala nová světla, konkrétně tvůrci sáhli po kulatých LED lampách z auta značky Mini. Změnily se nárazníky, nová je maska chladiče a vzadu najdeme difuzor a nápadné křídlo. Na zadních partiích se samozřejmě rovněž objevila nová světla - opět kulatá.

V interiéru zaujmou sportovní sedadla a nový volant. A zmizela z něj všechna loga automobilky Mazda.

Jestli má roadster nějakou naději na další budoucnost, například v podobě body kitu pro Mazdu MX-5, tvůrci nenaznačili.

A mimochodem, když se v roce 2015 objevil původní koncept S-FR, kolovaly odvážné spekulace, že Toyota k jeho stavbě použila díly Mazdy MX-5 generací NC a ND. Ale ty pochopitelně nikdo oficiálně nepotvrdil…

Reklama

Načítám