Hlavní obsah

Automobilový bizár: Jak z japonského prcka (ne)udělat britskou klasiku

Foto: Mitsuoka

Klasický Jaguar Mark II se už sice nevyrábí více než půlstoletí, přesto je možné si jej dnes koupit jako nový vůz – nebo alespoň pokus o jeho kopii. Kupodivu pochází z Japonska a technicky vychází z kompaktního hatchbacku od automobilky Toyota.

Článek

Mitsuoka je malá japonská automobilka a karosárna založená v roce 1968. Sídlí ve městě Tojama ve stejnojmenné japonské prefektuře a vyznačuje se poměrně nekonvenčním přístupem – některé její vozy jsou od pohledu moderní, jiné se pro změnu nechávají inspirovat vozy evropské (zejména pak té britské) či americké produkce 50. a 60. let.

Typ Viewt, který replikuje klasický Jaguar Mark II, se vyrábí už od roku 1993 a od té doby se převážně na japonském území prodalo ve třech generacích více než 13 000 vozů. Teď se představuje zcela nová čtvrtá generace a designově stále vzdáleně připomíná britskou klasiku, technicky však došlo k celé řadě změn.

Foto: Jaguar

Originální Jaguar Mk. II je skvostné auto. Jeho japonská kopie? Ta už tolik ne

Vůz Mitsuoka Viewt totiž vždy vycházel z Nissanu Micra, teď však přichází změna – jako základ od nynějška slouží Toyota Yaris. My víme, že „Yarda“ už má jedno dvojče v podobě nové Mazdy 2, ovšem tohle dvojče Yarisu se od svého dárce orgánů přece jen liší o pořádný kus více.

Foto: Mitsuoka

Mitsuoka Viewt je sice oproti dárcovskému Yarisu prodloužen o 70 mm, původní proporce vozu to však zcela zamaskovat nepomohlo

Vpředu vidíme staromódní kulaté svítilny, mezi nimiž se tyčí zaoblená a vzpřímená mřížka chladiče, ve spodní části přídě jsou chromované nárazníky vyčnívající ven z karoserie. V minulosti i zadní část věrně kopírovala britský originál se štíhlými, vertikálně uspořádanými svítilnami, nová verze však přechází na konvenčnější, kulatá koncová světla. Příbuznost s Yarisem vás praští do očí hlavně při pohledu na prohnuté boční panely, kde měl originální Mk. 2 i předchozí verze Viewt jen hladké plochy s jasně definovanou linií ramen.

Foto: Mitsuoka

Při pohledu do interiéru je dost patrné, které auto posloužilo jako základ

Aspoň že lidé z Tojamy odolali pokušení posadit vůz na moderní litá kola a zůstali u klasicky vyhlížejících ocelových disků s chromovanými kryty – ačkoliv pravda, originál většinou jezdil na klasických drátěných kolech.

Kabina je pak převzatá od Toyoty prakticky beze změn, snad jen s výjimkou nového čalounění a několika dekorů palubní desky. Na volantu se usídlilo logo značky Mitsuoka.

Původní Jaguar Mk. II dnes mění majitele za 1 000 000 až 1 500 000 Kč, to Mitsuoka Viewt vyjde o poznání laciněji. Doma v Japonsku totiž začíná na částce 3 080 000 jenů, tedy cca 523 000 Kč. Otázka je, jestli byste si přeci jen neměli spíš přišetřit na britský originál než se zahazovat s nepovedenou japonskou kopií… ale to si už musíte přebrat sami.

Reklama

Načítám