Hlavní obsah

Ať už to sviští! Suzuki odhaluje nový Swift zatím jako koncept, produkční verze dorazí příští rok

Foto: Suzuki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální generace Suzuki Swift se představila na konci roku 2016, blíží se tedy čas na příjezd nástupce. Jeho podobu japonská automobilka poodhaluje prostřednictvím konceptu, který je však až nápadně podobný produkčnímu autu.

Článek

Právě studie nového Swiftu představuje jednu z nejzajímavějších novinek, která se ukáže na akci Japan Mobility Show, jež se uskuteční v Tokiu ve dnech od 26. října do 5. listopadu.

Přestože výrobce hovoří o konceptu, na první pohled je zřejmé, že vůz má hodně blízko sériové podobě. Vypadá totiž naprosto přirozeně a střízlivě, prostě jako normální auto. Má standardní a rozumně velká kola, klasická zpětná zrcátka, obyčejné kliky nebo třeba tradiční světlomety.

Foto: Suzuki

Design konceptu je dost střízlivý, do produkce se budou nejspíš měnit jen detaily (pokud vůbec něco).

I tak je ale koncept po vzhledové stránce zajímavý. Naznačuje, že Suzuki se v případě nové generace vydalo poměrně výraznou evolucí designu. Malý hatchback si ponechává hravě zaoblené hrany a podobné proporce jako současný model, ale v mnoha ohledech se design změnil. Interesantní je například příď s novou maskou chladiče a zejména neobvyklým řešením přední kapoty, zaujme však také třeba linie táhnoucí se na bocích vozu.

Foto: Suzuki

I kabina vypadá „hotově“, samozřejmě nesmí chybět dotykový displej infotainmentu vystrčený na horní hranu palubní desky, abyste ho měli na očích.

Suzuki zatím o nové generaci Swiftu mnoho informací neprozradilo, takže detaily o technice posloužit nemůžeme. Výrobce slibuje „vysoce efektivní“ pohonné ústrojí, je možné, že půjde o vylepšenou verzi mild-hybridního čtyřválce 1.2 DualJet z aktuálního modelu. Příští generace by měla později dorazit také v ostřejší verzi Sport.

Další zajímavou novinkou Suzuki na Japan Mobility Show je evoluce konceptu eVX. Jeho podoba naznačuje, jak bude vypadat chystané elektrické kompaktní SUV, které má do prodeje dorazit v roce 2025. Studie představuje 4,3 metru dlouhé auto s pohonem všech kol a dojezdem okolo 500 kilometrů.

Načítám