Hlavní obsah

Nemít SPZ je větší přestupek než jízda kombajnem po dálnici!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu tak dávno, co médii proběhla zpráva, že po dálnici jelo vozidlo, které tam za žádných okolností nemá co dělat - kombajn. Nyní již byl třiadvacetiletý řidič potrestán, nakonec však dostal pokutu a zákaz řízení za něco úplně jiného!

Článek

Celý tento případ připomíná špatný vtip. Na začátku byl mladý řidič kombajnu, který nejspíše nepobral příliš mnoho rozumu a rozhodl se zkrátit si cestu po dálnici D11. To je nejen zakázané, protože kombajn logicky nemá konstrukční rychlost alespoň 80 km/h, ale co víc, hlavně je to extrémně nebezpečné. Představte si, že jedete 130 km/h po dálnici a za horizontem či zatáčkou potkáte obrovský stroj, který jede 20 km/h a musejí kvůli němu všichni ostře brzdit. Z toho může být velmi fatální nehoda.

Policisté však naštěstí nelenili, místo řádně označili a kombajn doprovodili ke sjezdu z dálnice. Řidičovi samozřejmě za takto nebezpečný čin hrozila sankce. Nakonec byl však potrestán za něco úplně jiného. Původně mu za vjetí na dálnici hrozila pokuta 2500 Kč, ve výsledku mu však byl na půl roku odebrán řidičský průkaz za úplně něco jiného - kombajn či připojený vozík s žací lištou totiž neměl registrační značku a správní orgán tak musel řidiče potrestat za tento závažnější přestupek. Zároveň byla mladíkovi uložena pokuta 7000 Kč.

Považuji za logické, že když řidič (pravděpodobně) ohrozí svou leností a nerozvážností ostatní řidiče na dálnici, bude mu za to odebrán řidičský průkaz. Fascinuje mě však, že chybějící plechová tabulka je větším přestupkem než kombajn plahočící se po dálnici! Na tom lze vidět, že o bezpečnost naší vládě vlastně nejde.

Žijeme ve státě, kde o řidičský průkaz může každý řidič přijít velmi snadno, stačí jet dvakrát do roka po Nuselském mostě 70 km/h, anebo mít na americkém veteránu registrační značku jen vzadu, protože vepředu na ní není logicky místo. To jsou situace kdy nikoho neohrožujete, ale máte po řidičáku. Pokud však uděláte něco opravdu nebezpečného, třeba ohrozíte kamionem auto na dálnici auto v levém pruhu, protože potřebujete nutně předjet jiný kamion jedoucí o 0,2 km/h pomaleji, nedáte přednost v jízdě anebo vjedete na dálnici s kombajnem, dostanete za to menší či žádný trest. Absurdní, co říkáte?

Reklama

Načítám