Hlavní obsah

Nejroztomilejší policejní auto je četnické Suzuki Jimny

Foto: Carabinieri

Zločinci, lupiči a piráti silnic, nebo spíš piráti jízd mimo silnice, nemají teď v Itálii žádnou šanci. Odzbrojí je roztomilost nového terénního automobilu Suzuki Jimny, který se hrdě hlásí do služby.

Článek

Italské Carabinieri máme rádi, protože si často uměli vybrat skvělá zásahová auta. Často sázejí na opravdu rychlé modely, například silné sedany Alfa Romeo nebo extrémně obratné Lotusy. Tentokrát si ale pořídili nové zásahové auto pro pomalejší svezení, ale s možností projet pořádný terén. Doposud pro tento účel sázeli hlavně na Land Rover Defender, britskou terénní legendu, kterou při svých eskapádách potkal i agent Jejího Veličenstva James Bond (ve výborné úvodní honičce ve snímku Quantum of Solace). Klasický Defender se už ale nevyrábí a nová generace je trochu jiná, takže šanci dostala jiná off-roadová legenda, tentokrát ze země vycházejícího slunce – malé Suzuki Jimny.

Do jeho současné generace jsme se zamilovali i my. Maličké rozměry zůstaly, design je ale nově šmrncnutý retro prvky a neuvěřitelně hranatý. A stále je to auto velmi schopné v terénu. Interiér je maličkatý, ale dva příslušníci se na přední sedačky vejdou dobře a v kufru se najde místo i na nějakého toho čtyřnohého příslušníka sboru.

Jimny nebylo pro výkon služby nijak výrazně upraveno, a tak stokoňová patnáctistovka je pod kapotou stále. Jen na střeše je nový maják od společnosti Focaccia Group. Carabinieri si prozatím pořídili deset kusů modelu Jimny, jež se ve vozovém parku připojí k 55 modelům Ignis, které si italská policie objednala již dříve. Pro ten máme v jeho poslední generaci také slabost, takže nové služební automobily italským četníkům upřímně závidíme.

Reklama

Načítám