Hlavní obsah

Nedostatek ojetin na trhu žene ceny nahoru po celé Evropě

Foto: Archiv Garáž.cz

Ceny ojetých vozů částečně zvedá rychlejší inflace, ale především za tím stojí rostoucí ceny nových vozů a také jejich trvající nedostupnost kvůli nedostatku čipů. Do této situace navíc v době koronavirové krize také vzrostl zájem o individuální automobilovou dopravu.

Článek

Pokud pravidelně projíždíte inzeráty a nabídky bazarů, určitě jste si všimli, že nabídka se nejen tenčí, ale ceny rostou, případně aspoň neklesají. Bazary logicky reagují na tržní impulzy a rozhodně se nedá říci, že omezená nabídka ojetin a jejich vyšší ceny jsou záležitostí pouze českého trhu. Děje se to po celé Evropě, jak ukazují poslední statistiky.

Na trh ojetých vozů se totiž obracejí i ti, kteří by jinak nakupovali nová auta. Ale ta prostě nejsou, případně se na ně musí velmi dlouho čekat. A o ojetiny mají podle průzkumů zájem i ti, kteří jinak využívají hromadnou dopravu, ale v individuální mobilitě vidí prý „bezpečnější alternativu během pandemie koronaviru“. Ve srovnání s první polovinou roku 2019 se letos v Evropě prodalo o 11 % více ojetin. Trh je tak doslova „vyluxovaný“.

Jen připomeneme, že výroba nových aut vázne především kvůli nedostatku čipů, případně jejich příliš vysokým cenám. Některé automobilky či subdodavatelé ale také jedou v omezeném režimu, v některých zemích výrobu stále škrtí regulace omezující cestování a pohyb lidí a tedy i pracovníků.

Jak se situace vyvíjí? Stačí se podívat na příklady z největších trhů s ojetými auty. Třeba v Nizozemsku v červenci klesl počet ojetin na prodej o 2,9 % ve srovnání s červnem, proti loňskému roku je zásoba ojetin nižší dokonce o 7,5 %. Naopak průměrné ceny jen za poslední měsíc vzrostly o 1,3 %. Data vycházejí ze vzorku více než 200 000 monitorovaných vozů. Ceny rostly například i ve Velké Británii, za jediný měsíc v průměru o 4,4 % a prodalo se tam o 17 % více ojetin. To je nejvíce ve sledovaném období od roku 1996. Britský trh má ještě to specifikum, že je prakticky odkázaný sám na sebe kvůli pravostrannému řízení.

Foto: Shutterstock / Roman Babakin

Prodejcům chybí stovky takto naložených nákladních vozů

Mezi velké trhy patří samozřejmě i Španělsko, kde trh nových vozů zaznamenal pokles o skoro 36 %, zatímco trh ojetin rostl o 40 %. V Itálii se prodalo o 17,2 % více ojetin, v Německu o 16,2 %. Jen Dánsko, Švédsko a Polsko vykazují pokles prodejů ojetých aut.

Jinak když se podíváme na nejprodávanější auta s konvenčním motorem, evropskému trhu i mezi ojetinami kraluje Volkswagen Golf. Nejprodávanější ojetý hybrid je Toyota C-HR a nejprodávanější ojetý elektromobil Renault Zoe. A která auta mizí z bazarů a inzerátů nejrychleji? Mezi diesely ve stáří do čtyř let vede Opel Mokka X, mezi benzinovými auty Opel Zafira. Nejrychleji prodávaným hybridem je Toyota Auris, což potvrzují i zkušenosti prodejců u nás. Mezi elektromobily je to MG ZS, ale ten na českém trhu oficiálně neseženete.

Nedostatek ojetin bude zřejmě trvat ještě několik měsíců a tuto obavu potvrzují i analytici, protože velké leasingové společnosti hlásí z nouze prodlužování smluv současným majitelům. Nejsou prostě nová auta, do kterých by mohli přesednout. A tak logicky tyto populární mladé ojetiny z operativních leasingů a pronájmů nejdou na trh.

Reklama

Související témata:
Načítám