Hlavní obsah

Na prodej: Porsche 911 Targa, kterou vlastnil Tom Cruise

Foto: Bring a Trailer (prodejce Werkstatt)

Nic nedodá klasickému automobilu ještě vyšší hodnotu než slavný bývalý majitel – zvlášť, když je to světoznámá superhvězda stříbrného plátna. Pak i jeho automobilová bývalka, kterou vlastnil jen pár měsíců, má hned daleko větší cenu a prestiž. Skvělým příkladem je toto Porsche 911 Targa, které kdysi řídil samotný Tom Cruise.

Článek

Toma Cruise asi není třeba představovat – špičkový hollywoodský herec a producent natočil desítky úspěšných filmů a nesmazatelně se zapsal do historie světové kinematografie a srdcí fanoušků po celém světě. Jeho přístup je prý vzorem profesionality a jeho nasazení je bezpříkladné, vždyť mnoho nebezpečných kaskadérských scén se kvůli autenticitě rozhodl točit sám – za volantem auta, za řídítky motorky, za kniplem letadla nebo cyklovačem vrtulníku (a to se brzy chystá točit i ve vesmíru!). Prostě frajer!

Tak pánové, ruku na srdce, kdo by nechtěl být tak trochu jako on? Část jeho aury jste mohli nasát za volantem jeho bývalého 1986 Porsche 911 Carrera Targa 3,2 s manuální převodovkou. Herec si ho pořídil těsně po premiéře filmu Top Gun, který mu přinesl obrovskou popularitu – nejspíš proto zvolil velmi nenápadnou specifikaci v černém laku s černým koženým interiérem na černých 16“ kolech Fuchs s leštěným lemem. Velmi vkusné…

Moc dlouho si však vůz neužil. Technická kniha hovoří jasně, Cruise si auto pořídil jako nové v dubnu 1986 a již v únoru 1987 ho poslal do světa. Auto pak pobývalo v New Jersey, v Georgii a od roku 2012 v Illinois, aby se letos objevilo na prodej ve skvělém stavu – loni totiž prošlo kompletním přelakováním, oživením interiéru, generálkou celého pohonného ústrojí a přetěsněním střechy s odnímatelným panelem.

Není divu, že se tahle libovka s aurou bývalého auta celebrity prodala za velmi pěkných 86 tisíc dolarů (v přepočtu 1,8 milionu korun), což je skoro dvojnásobek hodnoty běžného modelu na trhu. Sice je otázka, kolik aury Toma Cruise nasajete skrz sedačku a volant u auta, které vlastnil necelý rok před pětatřiceti lety, ale jako investice jeho bývalá 911 funguje evidentně velmi dobře.

Reklama

Načítám