Hlavní obsah

Mercedes ukazuje, že i holky mohou mít rády auta

Foto: Mercedes-Benz

Ewy Rosqvist a její závodní Mercedes-Benz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilový průmysl je a vždy byl spíše doménou mužů. Všichni ti inženýři, technici, šéfové automobilek a závodních týmů nebo závodní jezdci jsou jakousi samozřejmostí. Mercedes ale připomíná, že ženy měly a snad i budou mít v tomto odvětví své nesmazatelné místo. A chce to ukázat i nejnovější, tedy nejmladší generaci žen.

Článek

Říká vám něco jméno Ewy Rosqvist? Ne? Pak to teď napravíme. Tato dnes již dáma v požehnaném věku na to možná nevypadá, ale patří mezi ženy, které v motoristickém sportu dokázaly víc než leckterý muž. V roce 1962 se posadila za volant Mercedesu-Benz 220 SE jako tovární jezdec značky a rozhodla se, že zdolá rallye Argentina. Ve své době šlo o nesmírně těžký závod, který většina startovního pole nedokončila, a když ano, tak se zničenými auty a zraněními nejen na egu. Ona tehdy byla jedinou ženou na startu a jediné, co slyšela, bylo, že závod nemá šanci dokončit. Že se nejspíš zabije a ještě znemožní. No, ale to neznali ženské odhodlání.

Ewy nejen, že závod dokončila, ale pro jistotu jej s velkým náskokem vyhrála a to prakticky bez šrámů jak na těle, tak na autě. Navíc za všech šest etap závodu se jí podařilo stanovit rychlostní rekord, když průměrně jela 126 km/h. Tomu se říká odvaha, co myslíte? Mercedes se po letech dal s Ewy dohromady, aby se společně pokusili malým holčičkám ukázat, že stereotypy, kdy si děvčátka hrají s panenkami a plyšáky a kluci s autíčky, jsou nesmysl. I holky můžou mít rády auta a upřímně, koneckonců i já jsem toho důkazem.

Ruku k tomuto projektu přidal Matchbox, který vyrobil malou repliku závodního Mercedesu Ewy. A pak už to bylo jednoduché. Několika malým dívkám, odhadem do 6 let věku, položili na stůl jak tohle malé autíčko, tak spousty jiných hraček a řekli jim, ať si vyberou, s čím si budou hrát. Všechny sáhly po panenkách nebo plyšácích. Zástupci Mercedesu se jich ptaly, proč. Odpověď asi nepřekvapí. Všechny slečny se shodly na tom, že autíčko je klučičí hračka a ony jsou holky. Pak jim ale Mercedes ukázal video, které máte výše, a které ukazuje to báječné vítězství Ewy.

A stačilo těch pár minut videa, aby si malé slečny svou volbu hračky rozmyslely. Dokonce se vyjadřovaly tak, že jsou na Ewy hrdé a že tedy nemusí mít jen panenky a plyšáky. Že je vlastně jedno, jestli si hrají nebo nehrají s autíčkem.

A o to Mercedesu vlastně šlo. Je jedno, s čím si děti hrají. Je jedno, jestli kluci s plyšákem a holky s autodráhou. Jen není dobré je tlačit do těch lehce stereotypních rolí, kdy kluci mají ruce špinavé od motoru a holky leda tak od mouky. Věřte mi, že i holky mohou mít auta rády. A mohou být v automobilovém průmyslu zatraceně úspěšné.

Reklama

Načítám